07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul va putea arăta ca în perioada 1955 - 1989
Galaţiul va putea arăta ca în perioada 1955 - 1989
În urma organizării mai multor expoziţii de fotografii şi vederi vechi cu Galaţiul de altădată (perioada 1955 - 1989), Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, implicată în aceste proiecte, a tras un semnal de alarmă şi a invitat edilii oraşului şi vadă diferenţele. Expoziţia, intitulată "Galaţii, atunci şi acum", a fost găzduită de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" în luna noiembrie şi se află la a II-a ediţie, prima fiind organizată în vara acestui an.
Reprezentanţii instituţiei au vrut să le arate cum arată oraşul acum şi cum arăta în acea perioadă. "Prin participarea, în calitate de co-organizatori, la expoziţia de ilustrate iniţiată de acei inimoşi colecţionari gălăţeni, am arătat că se poate lucra în parteneriat şi cu societatea civilă şi se pot obţine rezultate deosebite. Sperăm ca cei îndrituiţi să ia măsurile corespunzătoare. Edilii oraşului au venit la expoziţie, au admirat ilustratele şi au văzut diferenţele. Astfel, sunt convins că vor proceda în consecinţă şi că oraşul nostru va căpăta un cu totul alt aspect. Aici mă refer la viitorul economic al acestuia, dar şi social sau turistic", a explicat Marius Mitrof, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.
O şansă pentru Valul lui Traian
De asemenea, au fost înaintate Consiliului Judeţean mai multe propuneri care vizează refacerea şi conservarea monumentelor istorice: Valul lui Traian, Castrul roman de la Tirighina-Bărboşi şi Poarta de han turcesc. "Instituţia noastră a înaintat aceste propuneri, iar preşedintele CJ le-a primit cu braţele deschise. Aşteptăm semnale pentru începerea acelui proiect de management pentru dezvoltarea durabilă a acestei zone în care este protejat Valul lui Traian. Sperăm ca şi celelalte monumente să fie conservate şi revitalizate. Sperăm şi ca anul viitor să fie refăcută statuia marinarilor căzuţi la 1918, aceasta urmând a fi construită pe vechiul amplasament, în zona Stirex. Tot anul viitor avem în plan construirea unei troiţe, undeva la Giurgiuleşti. Povestea spune că acolo, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un vajnic apărător al oraşului, un căpitan, împreună cu soldaţii din subordine, s-au opus intrării tancurilor sovietice în oraşul nostru", a explicat Marius Mitrof. Acesta a mai susţinut că e foarte posibil ca lucrările să înceapă în primăvara anului viitor.


Articole înrudite