27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul vechi îşi dezvăluie hrubele
Galaţiul vechi îşi dezvăluie hrubele

Numai cine nu este gălăţean nu ştie că oraşul are o adevărată hartă a hrubelor şi tunelurilor în subteran, mai ales în zona veche, existând numeroase legende despre sistemul labririntic subteran prin care, odinioară, se retrăgeau, către Dunăre, localnicii, când erau atacaţi sau, mai nou, pe vremea comunismului, când prin tuneluri circulau între instituţiile de stat de pe Domnească persoane care nu doreau să fie văzute ieşind sau intrând în respectivele clădiri - Prefectura de astăzi, Primăria de astăzi, Consiliul Judeţean de astăzi, Muzeul de Istorie de astăzi etc...      
Dovadă că tunelurile există este şi recenta sesizare făcută la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, unde s-a prezentat un cetăţean care a descoperit, întâmplător, că sub casa sa se află... o hrubă, o poartă de intrare într-un tunel. Potrivit lui Marius Mitrof, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, hruba este aflată la o adâncime în pământ de circa patru metri, încăperea continuând cu un tunel care însă este zidit la limita de proprietate. Se pare că hruba a fost folosită prin anii '70-'80, însă actualul proprietar nu ar fi ştiut niciodată de existenţa sa dacă nu s-ar fi apucat de lucrări de construcţie a unei noi case pe respectivul loc.  
"Potrivit legii, proprietarul trebuie să solicite descărcarea de sarcină istorică, lucru ce se face numai după expertiza unui arheolog. După ce acesta verifică dacă locul are sau nu relevanţă istorică, poate propune Direcţiei de Cultură emiterea avizului de descărcare de sarcină istorică", a declarat Marius Mitrof.
În cazul în care zona are importanţă istorică, proprietarul trebuie să o protejeze. Dacă nu, hruba poate fi acoperită cu pământ. Astfel de hrube s-au descoperit în timpul majorităţii lucrărilor derulate în zona veche a oraşului, precum lucrările la actualul cămin studenţesc de pe strada Basarabiei sau lucrările de amenajare a Pieţei de la P-uri, dinspre Faleză.


Articole înrudite