16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-au scris şi se scriu multe articole despre nivelul salariilor din anii trecuţi, despre cum evoluat ele, din perspective multiple. Şi Econtext a întors această chestiune pe mai multe fete, prezetand evoluţii ale salariilor în diferite domenii de activitate şi în dferite perioade de timp. De această dată s-a oprit asupra cetăţeanului de rând, arătând cât va fi salariul mediu în fiecare judeţ din România în acest an. Este vorba despre salariul net, nu brut. Două lucruri s-au urmărit în această analiză: la ce nivel vor fi salariile în acest an în fiecare judeţ şi, în al doilea rând, cum se raportează acestea la anul trecut (vor fi mai mici/mai mari).
Bineînţeles, cel mai ridicat salariu va fi în Bucureşti, singurul în care retribuţia lunară depăşeşte pragul de 2.000 de lei (mai precis, 2.107 lei va fi salariul mediu pe lună al bucureştenilor). La polul opus, cel mai mic salariu rămâne tot în Bihor, ca şi până acum: 1.132 lei pe lună. Aproape la jumătate faţă de Bucureşti. Media lunară pe toată ţara va fi de 1.546 lei.
Comparaţie 2012 faţă de 2011
Aşadar, salariul va creşte în acest an în toate judeţele ţării. În plus, avansul va fi destul de apropiat, cu diferenţe foarte mici de la un judeţ la altul, plaja majorărilor situându-se între 3,2% şi 6,1%. În total, creşterea la nivelul ţării va fi de 5%. Cel mai mare avans va avea loc în Arad, de 6,1%, de la 1.364 lei/lună în 2011 şi până la 1.437 lei/lună în 2012. Pe locul următor se situează Harghita, ceea ce e o veste bună deoarece acest judeţ este printre cele mai sărace din ţară. Nu există o distribuţie geografică sau de altă factură. Cu alte cuvinte, salariile nu cresc mai mult în Ardeal sau în Moldova sau în oraşele mai mici sau mai mari.


Articole înrudite