20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce preşedintele ţării, Traian Băsescu, atrăgea atenţia în timpul guvernării Boc asupra salariilor exagerat de mari care se acordau în anumite institituţii ale statului, cerând ca fiecare minister să facă publice pe site veniturile salariaţilor, iată că a venit rândul premierului Ponta să facă aceeaşi observaţie şi să ceară să se ia măsuri. În cadrul şedinţei de guvern desfăşurată săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a afirmat că sunt cazuri în care indemnizaţiile primite de managerii companiilor de stat sau de membrii Consiliului de Administraţie sunt prea mari, Guvernul dând ulterior publicităţii lista cu indemnizaţiile respective, care depăşeşc în unele cazuri 10.000 de euro. Pentru un profesor care câştigă lunar, în medie, 300 de euro, sau pentru un doctor care nu are un venit mediu mai mare de 400 de euro, indemnizaţiile primite de cei care conduc companiile statului pot stârni atât invidie dar şi întrebări legate de oportunitatea acordării acestor recompense financiare, şi aici este vorba în special de societăţile care înregistrează pierderi.
Managerul liberal de la AFDJ: „Nu am 4.000 de euro salariu, ci 3.000 de euro”
Conform listei date publicităţii de Guvern, indemnizaţia lunară a managerului de la Regia Autonomă Administraţia Fluvială a „Dunării de Jos” (AFDJ) Galaţi ar fi de 4.000 euro, iar fiecare membru al CA-ului de la AFDJ încasează lunar o indemnizaţie de 5.1750 de lei, în timp ce indemnizaţia unui membru al comitetelor în cadrul CA se ridică la 1.150 de lei. Liberalul Mircea Răzvan Cristea, care a fost timp de 8 ani viceprimarul Galaţiului iar din iulie 2012 a fost instalat ca manager al AFDJ Galaţi, ne-a declarat că are încheiat un contract de management cu conducerea Ministerului Transporturilor iar în caz în care nu realizează obiectivele şi criteriile de performanţă stipulate, contractul este reziliat.
„Nu am 4.000 de euro salariu, ci 3.000 de euro”, ne-a declarat Mircea Răzvan Cristea.
Din CA-ul de la AFDJ fac parte Bogdan Manea (om de afaceri liberal care este şi preşedinte al CA), Ioniţă Profir (care este vicepreşedinte), membri fiind Mircea Răzvan Cristea, Gabriel Dănuţ Ofiţeru, Claudiu Stratulat,  Stelian Cojocaru şi Julien Dorin Zamfir (reprezentant al Ministerului Finanţelor). Şefia acestei societăţi a fost asigurată de-a lungul timpului de persoane nominalizate de toate partidele, cum ar fi Florin Uzumtoma (PDL), Dorin Otrocol (PSD), Ion Malenda (PNL).
La APDM, 22.500 de lei pentru managerul nominalizat de PSD
Marius Luigi Ciubrei, nominalizat de PSD, a fost instalat din august 2012 ca manager al APDM Galaţi, acesta lucrând anterior la Direcţia de Finanţe Galaţi în cadrul Direcţiei de Verificare a Achiziţiilor Publice. Potrivit listei date publicităţii de Guvern, indemnizaţia managerului ar fi de 22.500 de lei, în timp ce indemnizaţia unui membru al CA-ului ar fi de 3.650 de lei. Purtătorul de cuvânt al APDM Galaţi, Gina Mirea, ne-a confirmat că sumele date publicităţii sunt reale, însă ne-a precizat că este vorba de valoarea brută. Preşedintele CA de la APDM este Nicolae Dan Tivilichi, vicepreşedinte este Dan Florin Emil Pălimariu, în timp ce membri ai CA sunt: Marius Ciubrei, Liliana Muşat, Antonel Tănase, Costică Voicu, Anatoli Mihai, Clement Satala şi Gheorghe Potârniche. Salariile de la APDM vor mai intra la apă, conform deciziei luate de AGA în cursul lunii aprilie, astfel că indemnizaţia managerului APDM va fi stabilită de către membrii de CA la o valoare cuprinsă între 2.500 şi 3.500 de euro, în timp ce un membru CA va avea o indemnizaţie lunară de 500 euro pe lună, la care se vor mai adăuga 100 de euro pentru prezenţa la şedinţele comitetelor consultative interne.


Articole înrudite