05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În anul 2007, mii de tecuceni au avut de suferit de pe urma inundaţiilor ce au avut loc ca urmare a viiturii formate pe pârâul Tecucel. Cum acesta părea a fi principalul „vinovat” în urma căruia au fost distruse 1.500 de gospodării, administraţia locală tecuceană a facut demersuri privind obţinerea de fonduri necesare reabilitării acestui „fir” de apă care le creează atătea probleme cetăţenilor. Bugetul alocat de Ministerul Mediului a fost de 4 milioane de euro, iar lucrările au constat în adâncirea albiei Tecucelui şi consolidarea malurilor în segmentul din interiorul municipiului Tecuci, unde apa trece efectiv pe lângă case. Lucrările de reabilitare şi consolidare a albiei Tecucelului au presupus recalibrarea şi îndepărtarea aluviunilor din albie, montarea de coşuri din plasă umplute cu pietre orizontal, pe fundul pârâului, şi vertical, pe pereţii albiei, reprofilarea malurilor şi aplicarea de plasă pe maluri pentru a împiedica creşterea vegetaţiei. Această acţiune, demarată în anul 2008, are ca termen de finalizare vara lui 2011 şi, teoretic, Tecuciul ar trebui să fie salvat de eventuale inundaţii. Teoretic, doar, căci practic situaţia nu este foarte „roz” iar marea problemă nu este nici pe departe rezolvată. În timp ce o parte din albia Tecucelului arată „ca la carte”, există zone invadate de bălării, locuri pe albia interioară a pârâului unde apa abia reuşeşte să se strecoare. În condiţiile apariţiei unei viituri, aceste porţiuni ştrangulate de buruieni luxuriante devin un real pericol, putându-se transforma în scurt timp în adevarate barje naturale.
Pentru a afla în grija cui stă curăţarea albiei interioare a Pârâului Tecucel, am luat legătura cu primul gospodar al urbei, viceprimarul Cristinel Basalic, care ne-a informat: „Zona din imediata apropiere a albie este curăţată de noi, însă interiorul albiei aparţine Apelor Române. În atribuţiile lor intră această activitate, noi însă vom încerca să intervenim atât cât se poate pe zonele cu probleme”.
Până la această dată nu au avut loc nici un fel de „intervenţii” din parte nici unei autorităţi. Este posibil însă ca o parte a  problemei să fie rezolvată „pe cale naturală”, respectiv soarele arzător ce se anunţă pentru următoarea perioadă să usuce toate bălăriile crescute de-a lungul apei. Mai rămâne apoi ca un binevoitor să dea foc la uscături şi problema se va rezolva în totalitate… Asta dacă nu plouă, ca bălăriile să se dezvolte şi mai mult.


Articole înrudite