27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lecţie despre autism pentru profesori, elevi şi părinţi
Lecţie despre autism pentru profesori, elevi şi părinţi

“… Gândiţi-vă că probabil copiii copiilor voştri vor fi unii dintre ei autişti. Lăsaţi şansa liberă pentru copiii voştri dacă pentru ai noştri poate nu mai este timp... Acceptaţi şi îmbrăţişaţi. Educaţi-vă copiii să iubească diferitul: asta este cea mai mare dintre şansele noastre. Aş vrea ca atunci când voi închide ochii să ştiu că în urma mea există o lume ce nu o va discrimina sau marginaliza pe Lina, o lume ce îmi va îmbrăţişa şi accepta copilul. Atât”, acesta este unul din mesajele pe care Aurelia Osma, o mamă a cărei fetiţă a fost diagnosticată cu tulburări de spectru autist (Aspenger), le-a scris într-o carte autobiografică intitulată "Nu te teme să mă iei în braţe - Adelina şi autismul".
Aurelia Osma a devenit cunoscută opiniei publice şi în urma unui nedorit caz de discriminare, victimă fiind fiica ei, Adelina, care a fost marginalizată la Şcoala Generală nr. 10, la care învăţa, chiar de către învăţătoarea ei, care a alungat-o din clasă, deşi Adelina fusese adusă în învăţământul de masă tocmai la recomandarea doctorilor. Din păcate, nici reclamaţiile la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi nici rugăminmţile mamei nu au reuşit să schimbe mentalităţile învăţătoarei, aşa că Aurelia şi-a mutat fetiţa la o nouă şcoală, la “N. Mantu”, unde a reuşit să găsească înţelegere, iar Adelina s-a integrat bine, având în vedere că numărul elevilor din clasă era mic, aşa că învăţătoarea se putea dedica fiecăruia în parte. Din păcate – şi tocmai din acest motiv!, că numărul de elevi de la clasă era mic! – ISJ Galaţi a luat decizia de a închide Şcoala „N. Mantu”, iar în această toamnă Adelina a mers la o nouă şcoală, motiv de îngrijorare pentru ea şi mama ei.
Dar problema acceptării Adelinei de către colectivul şcolii este doar unul din obstacolele cu care mama sa se luptă zilnic şi despre care a scris în cartea sa: “Până la urmă, asta e cea mai grea parte... Să accepţi în sinea ta o faci, până la urmă, dar să recunoşti că al tău copil suferă de aşa ceva este o decizie foarte grea, pentru că după ce recunoşti public acest lucru totul se schimbă... atitudinea celorlalţi faţă de copilul tău şi faţă de tine... eu am simţit aceste lucruri”, spune Aurelia.
La lansarea cărţii, printre cei prezenţi s-au aflat şi multe persoane care nu se mai întâlniseră niciodată cu Aurelia faţă în faţă, dar care o cunoşteau din postările ei pe facebook sau pe blogul personal. “Niciodată nu mi-am propus să scriu o carte... Am început să scriu experienţele trăite cu Lina pe blog (http://www.sinoisuntemcopiiivostri.com/) iar mesajele de încurajare şi susţinere au fost atât de multe, oamenii mi-au cerut să scriu o carte şi până la urmă asta am făcut... Cartea este, pe de o parte, pentru familiile acestor copii speciali, vreau să nu se dea bătuţi, să găsească forme să lupte zilnic pentru copilul lor. Iată, se împlineşte un an de la înfiinţarea asociaţiei («Şi ei sunt copiii noştri») şi vreau să vă spun că nici măcar o zi nu am putut să mă opresc, asta e ideea, să nu te opreşti... dacă te opreşti nu mai reuşeşti să te ridici... Cartea nu este însă doar pentru părinţii cu copii speciali, căci ei o vor citi, vor plânge, pentru că trec prin aceleaşi probleme şi poate se vor mobiliza. Cartea este şi pentru cei sănătoşi, pentru cei care nu ştiu nimic despre autism şi de aceea au prejudecăţi. Lumea trebuie să înţeleagă şi să devină mai tolerantă, cred că asta e şansa copiilor speciali de a se recupera”, spune Aurelia, decisă să îşi promoveze cartea şi în şcoli, tocmai pentru ca elevii dar şi părinţii lor să înţeleagă cât de importantă este acceptarea copiilor cu autism în învăţământul de masă.
“Cartea este o forţă, transmite extrem de mult, este scrisă sincer, în maniera proprie a Aureliei.. Vreau să vă spun că eu am citit cartea într-o noapte şi am plâns. Imediat cum am aflat că Aurelia vrea să publice această carte am decis să o fac gratuit, pentru a o sprijini, pentru că Aurelia are un mesaj de transmis lumii întregi şi eu vreau să o ajut să facă acest lucru”, a spus Irina Susanu, reprezentantul tipografiei care a tipărit cartea (Graphotek), editată de Editura Grapho Press Tecuci. Cartea poate fi procurată de pe pagina de fb a asociaţiei, https://www.facebook.com/SiNoiSuntemCopiiiVostri/ .


Articole înrudite