29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Locuinţele sociale vor fi date în folosinţă până de Crăciun
Locuinţele sociale vor fi date în folosinţă până de Crăciun

Cele circa 500 de locuinţe sociale construite în Micro 17, şi ale căror repartiţii au fost date, personal, în campanie electorală, de fostul primar Marius Stan, vor fi date în folosinţă până de Crăciun, a declarat actualul primar, Ionuţ Pucheanu. Potrivit acestuia, termenul de dare în folosinţă a locuinţelor este legat de ritmul lucrărilor de racordare a instalaţiilor electrice ale blocurilor de două puncte electrice de transformare – Fileşti şi Dunărea.
Reamintim că, în vară, actualul edil, Ionuţ Pucheanu, a anunţat că cele 528 de apartamente sociale, pentru care fosta administraţie locală a dat deja repartiţii, nu pot fi locuite, pe de o parte, pentru că nu sunt racordate la sistemul electric (condiţie absolut necesară, căci blocurile nu sunt racordare la reţeaua de gaze naturale, mâncarea urmând să fie preparată de locatari pe plite electrice, dar şi pentru că apa caldă este produsă la boilere, iar căldura camerelor este asigurată de convectoare electrice), iar pe de altă parte, pentru că apartamentele sunt construite fără a se respecta legislaţia în vigoare referitoare la mărimea suprafeţei de locuit. În acest sens, Primăria Galaţi a pus la dispoziţie proiectul blocurilor, unde, în finalul paginii, proiectantul a scris că “suprafeţele apartamentelor cât şi configurarea acestora au fost impuse de beneficiar prin tema program concretizată în faza SF – avizată şi aprobată. Soluţiile propuse conform celor de mai sus nu se încadrează în unele prevederi ale Legii 114/1996 actualizată. De asemenea, nu sunt respectate anumite prevederi ale Normei de Igienă şi Sănătate Publică în vigoare la data întocmirii documentaţiei, beneficiarul considerând că apartamentele comandate au un caracter tranzitoriu, iar partiurile propuse pot fi reconfigurate atât ca suprafeţe pe apartament cât şi ca număr pentru respectarea prevederilor legale. Beneficiarul are obligaţia ca aceste apartamente să fie adaptate la reglementările în vigoare”. Conform proiectelor apartamentelor sociale, cea mai spaţioasă cameră construită de Primărie are o suprafaţă de 10,60 mp, în condiţiile în care Legea Locuinţei prevede că suprafaţa minimală pentru o locuinţă cu o cameră trebuie să fie de 18 mp, locuinţa nu are bucătărie (plita de gătit fiind amplasată în cameră, între pat şi fereastră), are o baie cu o suprafaţă de 2,40 mp, în timp ce Legea Locuinţei prevede un minim de 4,5 mp, iar înălţimea unui apartament social este de 2,30 m, deşi ar fi trebuit să aibă minim 2,60 m. Mai mult, deşi Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei prevede ăa toate spaţiile de locuit trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber – uşi, ferestre, care să permită ventilaţia naturală, una din camerele apartamentelor sociale cu 2 sau 3 camere are fereastra care dă… în holul blocului! Neconcordanţele cu legislaţia continuă şi în privinţa lăţimii treptelor de pe scara blocului, aceasta fiind de doar 24 de cm, ceea ce înseamnă că talpa unui adult nu poate încăpea pe treaptă, lucru extrem de periculos în cazul coborârilor precipitate, de urgenţă.
Cu toate aceste probleme, primarul Ionuţ Pucheanu a spus încă din septembrie că este puţin probabil ca aceste locuinţe să nu fie date în folosinţă, având în vedere că repartiţiile date sunt nominale. Însă edilul a anunţat că un al doilea proiect, de construcţie a încă 456 de locuinţe sociale la Galaţi, proiect avizat şi bugetat tot de fostul primar al oraşului, Marius Stan, a fost blocat. Potrivit lui Pucheanu, reprezentanţii Primăriei analizează oportunitatea de a schimba configuraţia apartamentelor deja proiectate, considerate de actualul edil neconforme cu normele legale. Locuinţele au acelaşi proiect cu cel după care s-au construit deja în Galaţi cele 500 de locuinţe considerate neconforme cu legislaţia în vigoare.

Locuinţe temporare, pentru urgenţe

Povestea locuineţlor sociale la Galaţi a început în septembrie 2013, când fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, a decis construcţia a 15 blocuri de locuit similare cu cele ridicate la Constanţa, de primarul Mazăre. După proiectarea şi autorizarea construcţiilor, lucrările au început în octombrie 2014, urmând să se finalizeze în august 2015, proiectant general fiind SC House Consult SRL, iar constructor – SC Vega 93 SRL. Termenul de finalizarea locuinţelor a fost însă depăşit, abia în vara acestui an fiind inaugurate 11 blocuri din cele 15 proiectate, totalul apartamentelor construite fiind 528, pentru care Primăria Galaţi a plătit peste 34 de milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi, fiecare bloc este format din 48 de apartamente, din care: 9 cu o cameră, 24, cu 2 camere şi 15 cu trei camere. Din totalul celor 528 de apartamente ale celor 11 blocuri, 429 au şi balcoane.
În afară de cele 11 blocuri construite, campusul social mai are un sediu administrativ, pentru activitatea angajaţilor Primăriei Galaţi, un spaţiu destinat funcţionării unei secţii a Poliţiei Locale din oraş, un spaţiu ce va funcţiona ca magazin de tip economat şi un teren de sport, compartimentat într-un teren de fotbal şi două de baschet. Cât priveşte apartamentele, în afară de apa potabilă, restul utilităţilor este asigurat cu ajutorul energiei electrice. Fiecare apartament are un boiler, pentru apa caldă menajeră, un convector electric, pentru încălzirea ambientală, o plită electrică, pentru gătit, dar şi câte un minifrigider, precum şi mobilier – pat, dulap, birou şi scaun.


Articole înrudite