15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Clădirea în care se află Muzeul Mixt Tecuci este unul dintre imobilele reprezentative ale oraşului, monument istoric, care, din păcate, nu a fost apreciat de autorităţi la reala sa valoare. Încă din timpul „domniei” ex-primarului Gheorghe Lazăr, care a părăsit fotoliul de primar al municipiului Tecuci în anul 2004, s-a luat iniţiativa reabilitării clădirii care găzduieşte Muzeul Mixt, însă gândul bun nu a fost dus până la capăt, efectuându-se doar „dezgolirea” pereţilor exteriori de tencuială. În toată această perioadă starea clădirii nu s-a îmbunătăţit cu nimic. Mai mult, de atât, inundaţiile din 2007 şi intemperiile au agravat „sănătatea” şi aşa şubredă a muzeului. Cum exista riscul ca imobilul să se dărâme într-o bună zi, iniţiativa de a se reabilita muzeul a fost reluată, iar în acest sens a fost întocmit un proiect cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, „Reconversie funcţională, consolidare şi restructurare - Muzeul Mixt Tecuci. Obiectivele proiectului vizau valorificarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional, creşterea atractivităţii zonei atât pentru turişti, cât şi pentru investitori, prin includerea muzeului într-un circuit cultural-turistic modern la nivel naţional, valorificarea potenţialului cultural-turistic local la nivel regional şi naţional. Valoarea totală a proiectului este de 15.721.705 lei, iar contribuţia administraţiei locale reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare este de 24 de luni, iar lucrările vor consta în restaurare, consolidare, arhitectură, protejare şi conservare a corpurilor de clădire, a picturilor interioare şi exterioare, refacerea şi amenajarea căilor de acces, asigurarea iluminatului interior-exterior, a iluminatului de siguranţă, precum şi a celui decorativ. Vor mai avea loc lucrări de restaurare şi remodelare a plasticii faţadelor, amenajări peisagistice şi dotarea cu mobilier urban, precum şi lucrări de reabilitare a împrejmuirilor. În viziunea fostului primar al municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, finalizarea lucrarilor la Muzeul Mixt Tecuci urma a fi încununate de o redenumire a instituţiei, în Muzeul „Anton Cincu”, în memoria familiei Cincu, cea care a donat cladirea.
Dacă până la această dată clădirea monument istoric nu s-a prăbuşit, tecucenii mai au şansa de a vedea un muzeu în municipiu, în condiţiile în care pe data de 19 septembrie se va da startul la lucrările de reabilitare a clădirii.
„În momentul de faţă clădirea este într-o stare destul de degradată, însă echipa de constructori va reuşi să-i redea acestui imobil frumuseţea pe care a avut-o iniţial. Pe data de 19 septembrie va fi prima zi în ceea ce priveşte lucrările de reabilitare, iar până atunci noi cărăm obictele de patrimoniu şi mobilierul”, ne-a declarat Laurenţiu Groza, directorul Muzeului Mixt Tecuci.
Constructorii vor reabilita interioarele grav fectate de mucegai, acest fenomen datorându-se vopselei ce a fost aplicată pe întreaga suprafaţă a pereţilor, dar şi datorită pânzei freatice ce se află la suprafaţă. Vor fi scoase la lumină picturile murale cu care erau împodobiţi pereţii şi tot ce este frumos şi autentic pentru a redescoperi pentru tecuceni şi nu numai o perioadă uitată dar nu pierdută.
Echipa care va reliza complexa lucrare este formată din trei firme, parteneri cu sarcini clare: Tancrad, Dedal Bahamat şi Consart.


Articole înrudite