Ministerul Sănătăţii are planuri mari în 2012, dar nu au putut clar explica şi unde va găsi sursele de finanţare. În videoconferinţa susţinută ieri de către ministrul Ladislau Ridl cu toţi directorii direcţiilor de sănătate publică din ţară, ministrul şi consilierii săi şi-au făcut cunoscute planurile pe 2012. Au anunţat că în 2012 va fi în sfârşit pusă în aplicare coplata. Legea care priveşte coplata a fost dată de anul trecut dar nu au ieşit normele. Reamintim că fiecare pacient va plăti diverse sume la consultaţii sau proceduri medicale până când suma acestora va ajunge la 600 de lei şi apoi nu va da mai niciun leu. Excepţie fac urgenţele medico-chirurgicale şi categoriile defavorizate, dar şi elevii ori studenţii. Şi planurile continuă şi în alte domenii. „Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că intenţionează să continue achiziţia de ambulanţe, pentru care a şi alocat 150.000.000 lei, susţinând că în continuare vom vorbi de un sistem unic integrat al serviciilor de urgenţă. Se doreşte şi creşterea numărului de centre de permanenţă; noi în judeţ aveam până acum şapte astfel de unităţi, pentru a degreva unităţile de urgenţă şi a asigura asistenţă medicală celor din mediul rural. Se doreşte şi o atragere a mai multor surse de finanţare, astfel încât în mai toate domeniile să fie alocaţi mai mulţi bani, dar se va continua în acest an procesul de raţionalizare al numărului de paturi din spitale. În ceea ce priveşte asistenţa medicală şcolară, se doreşte şi aici o mai bună acoperire. Nu se refuză posibilitatea încheierii de contracte cu medicii de familie din rural pentru munca de medic şcolar pe care o efectuează aceştia, dar deocamdată nu sunt bani”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Prea „puţină” tulpină B în vaccinul antigripal
În cadrul videoconferinţei s-a spus că deocamdată vaccinurile antigripale vor rămâne în conservare. Asta până ce se vor termina analizele de laborator care să arate exact concentraţia tulpinilor virusurilor ce intră în componenţa vaccinului. Ministerul Sănătăţii suspectează că în acest vaccin ar fi şi doze unde concentraţia tulpinii virusului gripal B ar fi prea mică.
Mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari s-ar putea întoarce în structura Ministerului
Ministrul Sănătăţii a precizat şi că doreşte ca mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari, care au trecut în subordinea autorităţilor locale, să fie preluaţi din nou de către Ministerul Sănătăţii, iar numărul lor să fie mărit cu cel puţin 20%. Ministerul Sănătăţii doreşte ca în 2012 să continue programul naţional destinat limitării bolilor cu transmisie sexuală şi se vrea şi realizarea unui screening naţional pentru cancerul de col uterin.
Încă un rezidenţiat
În aceeaşi videoconferinţă s-a anunţat că Ministerul Sănătăţii are de gând să mai organizeze un nou examen de rezidenţiat. Asta deoarece au rămas neocupate posturile scoase la concurs la nivel local prin fiecare direcţie de sănătate publică. Reamintim că în acest an s-a dat rezidenţiat atât pe loc, cât şi pe post. Ministerul Sănătăţii vrea să pună la punct şi o strategie pe termen lung pentru perioada 2014-2020.