29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mărul electric al discordiei de la ArcelorMittal Galaţi
Mărul electric al discordiei de la ArcelorMittal Galaţi
Controversele legate de preţul de furnizare a energiei electrice către ArcelorMittal Galaţi, unul din cei mai mari consumatori industriali ai ţării, nu a întârziat să stârnească un punct de vedere al companiei ArcelorMittal. Comunicatul de presă pe marginea acestui subiect, remis ieri de purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, a fost transmis în cursul zilei de ieri şi pe reţeaua de intranet a unităţii, pentru ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa salariaţilor, ne-au declarat surse de la nivelul unităţii. În comunicatul de presă se arată că în procesele de negociere şi încheiere a contractelor de furnizare, inclusiv cele de asigurare a necesarului de energie, ArcelorMittal îşi propune să obţină preţuri competitive şi să îşi securizeze volumele energetice mari de care are nevoie. „Aceste elemente susţin, în mod continuu şi pe un fundament solid, afacerea, în orice ţară în care îşi desfăşoară operaţiunile. ArcelorMittal este un mare consumator de energie iar acesta este, cu siguranţă, un element care trebuie luat în considerare atunci când se evaluează corectitudinea contractelor pe care le încheiem. În toate procesele de negociere şi încheiere a contractelor, ArcelorMittal respectă pe deplin legislaţia şi reglementările aplicabile, în consens cu politica sa de integritate. Atunci când legea stipulează să ne conformăm unor proceduri de licitaţie, Compania urmează această cale, pentru a asigura o transparenţă deplină. Prin respectarea integrală a regulilor în toate ţările unde deţine unităţi de producţie, ArcelorMittal se aşteaptă să obţină predictibilitatea şi siguranţa legală privind furnizarea continuă a utilităţilor de bază, care sunt vitale pentru afacere. ArcelorMittal îşi exprimă dezamăgirea faţă de acuzaţiile apărute în presa română şi de cele venite din partea altor participanţi de pe piaţă, care pun sub semnul întrebării contractele ce respectă pe deplin principiile deja amintite. Larga mediatizare a acestor scenarii şi «uşurinţa» cu care par să fi fost acceptate, au un impact semnificativ asupra predictibilităţii şi siguranţei legale, aspecte fundamentale pentru operaţiunile noastre. Suntem îngrijoraţi de ceea ce pare a fi o «campanie orchestrată» şi care nu are nicio bază ori substanţa unor argumente corecte.
Supoziţiile făcute împotriva Companiei noastre îi afectează reputaţia şi, în final, riscă să aibă un impact negativ asupra viabilităţii acesteia în România. ArcelorMittal rămâne un investitor loial României, dar subliniază importanţa existenţei unui cadru legal puternic şi corect pentru a-şi putea desfăşura activitatea în interesul tuturor părţilor interesate, inclusiv angajaţilor, acţionarilor, clienţilor şi furnizorilor săi. Compania se va apăra cu tărie împotriva oricărei încercări de a i se ştirbi reputaţia de investitor şi angajator important în România” , se arată în comunicatul de presă remis de Dorian Dumitrescu.
Facilităţi acordate doar condiţionat
Singura organizaţie sindicală care a avut până acum un punct de vedere legat de problema furnizării energiei electrice Combinatului este Sindicatul Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, care, prin vocea liderului de sindicat Gheorghe Tiber, afirmă că în ciuda faptului că de-a lungul anilor unitatea nu a respectat întotdeauna angajamentele şi obligaţiile asumate, din cauza situaţiei existente unitatea ar trebui să beneficieze de facilităţi doar în anumite condiţii. „Considerăm că este necesar ca să se acorde energie electrică sau gaze naturale la preţuri mai mici doar în anumite condiţii, cum ar fi angajamentul patronatului de a face anual o producţie de 3 milioane de tone de oţel, menţinerea fluxului cald şi menţinerea celor 8.000 de locuri de muncă”, a declarat Gheorghe Tiber.


Articole înrudite