15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mii de verificări, doar câteva zeci de amenzi
Mii de verificări, doar câteva zeci de amenzi
La Ministerul Sănătăţii a avut loc evaluarea şefilor direcţiilor de sănătate publică din ţară. Practic managerii direcţiilor de sănătate publică au prezentat raportul de activitate pe anul trecut. Pe lângă această evaluare de rutină, verificarea a fost un bun prilej pentru ca reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să îşi exprime unele nemulţumiri faţă de activitatea din teritoriu dar şi cei din teritoriu şi-au arătat propriile nemulţumiri.
Ministerul ar vrea mai multe amenzi în toată ţara
Printre alte probleme, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au arătat nemulţumiţi de lipsa de corelaţie între numărul de verificări făcute de partea de control a direcţiilor de sănătate publică din ţară şi numărul amenzilor aplicate după aceste controale. Dacă în general controalele sunt de ordinul miilor, amenzile sunt de ordinul zecilor iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au apreciat că nu în toate cazurile lucrurile au fost aşa de roz încât doar un control fără amendă rezolva problema. Şi în Galaţi situaţia este similară. Anul trecut au fost făcute de către inspectorii de la Control 7.520 de verificări, în urma cărora s-au dat 59 de amenzi, în valoare de 47.500 lei.
„Am explicat atunci că, în ceea ce priveşte Galaţiul, anul trecut, timp de trei luni, şi la noi şi peste tot în ţară nu s-au putut da amenzi deoarece nu a existat metodologie a legislaţiei pentru Control. S-a mai pierdut apoi încă o lună deoarece nu au venit de la Bucureşti noile legitimaţii pentru cei care efectuează aceste controale. În această perioadă, de circa 4 luni, s-au făcut controale, dar preventive. Personal nu sunt un mare adept al amenzilor numeroase, cred că important este să rezolvăm problemele în momentul în care le depistăm iar după fiecare control se dă termen pentru acest lucru”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Asistenţi igienişti şi cadre pentru cabinetul port-frontieră
Acestea sunt problemele ridicate la Bucureşti de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. „Pentru noi reprezintă o mare problemă faptul că la cabinetul medical port-frontieră aveam doar patru angajaţi, în măsura în care acolo este activitate mereu şi în actualele condiţii nu se pot respecta turele. O altă problemă este cea legată de asistenţii igienişti. La Sanepid pot fi încadraţi doar acest tip de asistenţi. Problema este că instituţiile de învăţământ de profil au renunţat în mare parte la această specializare. Am spus că aveam două variante: ori se ia măsura impulsionării şi formării de asistenţi igienişti ori se pot angaja asistenţi generalişti, pe care să îi formăm la locul de muncă”, a mai precizat directorul DSP Galaţi.


Articole înrudite