15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muncă în regim de avarie şi sute de posturi blocate în Sănătatea gălăţeană
Muncă în regim de avarie şi sute de posturi blocate în Sănătatea gălăţeană
Sute de oameni care au călcat măcat o dată prin spitalele gălăţene sau au avut nevoie de vreun serviciu de urgenţă s-au plâns, nu o dată, fie că au aşteptat până ce li s-a făcut şi mai rău, fie că au nimerit pe secţii unde nu li se acorda destulă atenţie şi iar aşteptau până şi pentru a li se da o pastilă, fie că au aşteptat până să ajungă la ei vreo ambulanţă. De fiecare dată, explicaţia era aceeaşi: nu sunt suficienţi oameni. O analiză făcută la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi arată că în acest moment ar fi nevoie ca în întreg judeţul, cu tot cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, să fie deblocate 973 de posturi. Cu aproape 1000 de oameni în plus e clar că lucrurile ar arăta altfel. Numai că speranţa de a se debloca fie şi jumătate din aceste posturi într-un viitor prea apropiat este destul de mică.
„Nu banii ne încurcă, ci o ordonanţă”
Cel puţin asta susţine directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, când vine vorba despre numărul de oameni de care ar avea nevoie chiar în acest moment sistemul sanitar gălăţean. „Mereu trimitem informaţii către Ministerul Sănătăţii pe seama datelor pe care le primim din partea spitalelor. În acest moment am mai avea nevoie de 119 medici, 6 farmacişti, 334 de asistenţi, 423 de infirmieri/brancardieri/îngrijitori şi 84 de ambulanţieri. În total, 973 de posturi care dacă ar fi încadrate, ar permite desfăşurarea actului medical cât mai aproape de normal. Nu e neapărat vorba de lipsă de bani când vine vorba de deblocarea acestor posturi, ci şi de o legislaţie care se vrea modificată. Dar nu ştim când. Avem o ordonanţă care permite scoaterea la concurs a unui singur post la şapte vacantate. Asta deoarece s-a pus la un loc în serviciile bugetare şi sănătatea, iar situaţia dintr-un spital sau serviciu de urgenţă, ca personal vorbim, nu poate fi similară unui unităţi bugetare clasice. Se doreşte schimbarea acestei ordonanaţe pentru sistemul sanitar, în sensul scoaterii la concurs a unui post la trei vacantate. Alta ar fi situaţia”, e de părere directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Doar 90 de angajări în trei ani la un întreg judeţ
Deblocările de posturi se fac foarte greu. Potrivit datelor DSP Galaţi, în perioada 14.04.2009-01.10.2011 s-au încadrat la nivelul judeţului doar 94 de persoane, în situaţia în care necesarul de posturi este de ordinul sutelor. O variantă prin care sistemul nu plăteşte, iar pacientul nu are de suferit, este voluntariatul, mai ales pentru serviciile de urgenţă, dar nu numai asta pare o variantă  bună. Alina Prodea, o asistentă cu şcoală postliceală terminată, a muncit ca voluntar 9 luni în neonatologie şi acum, de 6 luni, face acelaşi lucru la UPU a Spitalului de Urgenţă. „Sper să se deblocheze un loc, deşi ştiu că sunt şanse puţine. Muncesc voluntar ca să nu îmi pierd îndemânarea şi ajut şi oamenii, dar evident mi-aş dori să fiu angajată”, spunea Alina. Colega ei, Cristina Veliche, e în aceeaşi situaţie. Şi ea munceşte gratis, e voluntară, dar dacă situaţia nu se va schimba se gândeşte serios să plece în străinătate. „Avem deocamdată 14 voluntari. Fără ei am fi în impas, deoarece şi aşa suntem mult sub limita numărului de personal”, a precizat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU Spitalul de Urgenţă.
Una dintre puţinele poveşti reuşite de încadrare e cea a lui Costel Guţu care, venit din combinat, a lucrat ani buni voluntar ca brancardier, acum e angajat, dar între timp a făcut facultatea de asistenţi medicali şi aşteaptă deblocarea unui post de asistent. Şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă a avut voluntari, dar acum aceştia sunt doar din rândul studenţilor la medicină.
3.000.000 lei pentru toate spitalele gălăţene
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi primeşte zilnic bani de la Bucureşti pentru a ajuta diversele sectoare ale sistemului să termine anul cu bine. La spitale situaţia e cam dificilă deoarece, în continuare, nu sunt destui bani pentru a încheia anul cu bine şi a da şi salariile oamenilor. „Deocamdată am primit pentru spitale circa 3.000.000 lei, dar suma este mult prea mică pentru a asigura încheierea anului în condiţii bune. În schimb, avem promisiuni că bani urmează să mai vină, poate chiar şi în zilele următoare, ca să se asigure salariile personalului medical”, a declarat Olimpia Buzia, directorul CJAS Galaţi.


Articole înrudite