05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muzeul Mixt Tecuci va îmbrăca haină nouă şi va avea şi un nume nou
Muzeul Mixt Tecuci va îmbrăca haină nouă şi va avea şi un nume nou
Pe data de 24 februarie, Sala Mare a Primăriei Tecuci a fost gazda conferinţei de presă organizată cu prilejul lansării oficiale a proiectului „Reconversie funcţională, consolidare şi restaurare Muzeul Mixt Tecuci”. La eveniment a participat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, alături de echipa de implementare a proiectului formată din Nona Popovici - manager de proiect, Rodica Constantin - reprezentant tehnic, Cristina Ghimici - reprezentant achiziţii, Antoneta Jalbă - reprezentant financiar şi Gabriela Tudor - reprezentant promovare. În deschidere, Gabriela Tudor a făcut o scurtă prezentare a Muzeului Mixt Tecuci, aşa cum arată în prezent, dar şi cu imagini de cum va arăta la finalul proiectului: „În momentul de faţă se constată o serie de degradări importante ale structurii de rezistenţă, degradări arhitecturale, instalaţii sanitare, termice, electrice uzate, reţele apă-canal vechi, drumuri şi sistematizarea verticală cu vizibile degradări. Toate acestea datorită avariilor produse de seismele din zonă, având în vedere că Tecuciul se află într-o zonă cu potenţial seismic crescut, Zona Vrancei, avarii produse de tasări diferenţiate ale terenului sub fundaţii, avarii produse de fenomene naturale, degradări produse de exploatare, alte cauze. Clădirea Muzeului Mixt  Tecuci datează de la sfârşitul secolului XIX şi se constată toate aceste degradări în timp”.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, începând cu 28 decembrie 2011, valoarea totală a acestuia fiind de 17.852.246,34 lei, din care valoarea finanţării eligibile nerambursabile a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 11.787.225,40 lei, contribuţia de la bugetul local fiind de 277.346, 48 lei, diferenţa fiind alocată de la bugetul naţional.
Obiectivele proiectului au în vedere restaurarea, consolidarea şi reconversia funcţională a Muzeului Mixt Tecuci, includerea acestuia într-un circuit cultural turistic local la nivel regional şi naţional, ce presupune conservarea, promovarea moştenirii culturale şi perpetuarea tradiţiilor în zona tecuceană. Muzeul deţine o bogăţie de material expoziţional: numismatică - 20.662 piese, multe dintre acestea fiind preţioase, colecţia de paleontology - 814 piese provenite din Rezervaţia fosiliferă „Rateş”, colecţia de istorie contemporană - 619 piese, 149 de piese din colecţia de flori de mină, colecţia de artă infantică - 16.226 piese, lucrări de artă contemporană - 647, dintre care două sunt semnate de Nicolae Grigorescu, iar una de Dimitrie Hârlescu. Secţia de artă cuprinde şi lucrări de sculptură în marmură, lemn, piatră şi metal, precum şi grafică.
Acest proiect urmăreşte dotarea monumentului istoric şi de arhitectură cu utilaje, instalaţii şi echipamente specifice obiectivelor de patrimoniu pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc şi efracţie, precum şi dotări pentru buna funcţionare a laboratorului de restaurare. Un alt aspect important este acela că în faza de execuţie vor fi create 45 de locuri de muncă, iar pentru faza de operare, 25 de locuri de muncă noi.
Prezent la eveniment, Laurenţiu Groza, directorul Muzeului Mixt Tecuci a făcut un scurt istoric al lăcaşului ce astăzi este Muzeul Mixt, concluzionând: „Muzeul trebuie să-şi recapete importanţa sa privind locul şi rolul său în circuitul cultural şi turistic al municipiului Tecuci şi al ţării. Muzeul trebuie să redevină un focar de cultură, aşa cum şi-a dorit donatorul clădirii, prin expoziţii permanente, precum şi prin valenţe estetice ale clădirii reabilitate”.
În încheiere, primarul Finkelstain a punctat: „Există o serie de proiecte ce mi-au marcat ambele mandate, sunt 7-8 ani de aplecare asupra lor. Mă bucur că acum suferinţa Muzeului «Anton Cincu» a luat sfârşit, dacă pot spune aşa, pentru că la finalul proiectului va căpăta numele donatorului, familia Cincu fiind foarte importantă pentru Tecuci şi tecuceni. Peste doi ani îi vom tăia pamblica şi vom avea alături de Casa de Cultură, proaspăt reabilitată şi aceasta, o zonă de funcţionare a culturii mai mult decât normală. Felicit pe toţi cei care au muncit la acest proiect şi au reuşit să-l aducă la un standard la care nici nu am visat”.


Articole înrudite