05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Noul Galaţi” se naşte în chinuri
„Noul Galaţi” se naşte în chinuri
Cel puţin aşa reiese din declaraţiile făcute de primarul Marius Stan, care a declarat că nu a trecut o zi de când a preluat mandatul fără să apară unele probleme, cum ar fi surparea unei străzi sau apariţia unei gropi. Marius Stan afirmă că astfel de incidente şi evenimente nefericite vor mai avea loc atât timp cât există probleme legate de instalaţiile subterane vechi, care sunt depăşite fizic şi moral.
Uite canalizarea, nu e canalizarea!
În timp ce fostul primar, Dumitru Nicolae, se lăuda cu faptul că în jur de 90% din oraş a fost canalizat, actualul primar, Marius Stan, are o părere total diferită în această privinţă. Potrivit declaraţiei făcute de  Marius Stan, ar fi fost finalizat efectiv doar 15% din ceea ce înseamnă canalizare în Galaţi.
„Aproape jumătate sunt instalaţii vechi, depăşite, iar din acest motiv sunt convins că avarii şi probleme de genul celor de pe strada Aurel Vlaicu vor mai apărea în Galaţi, iar prăbuşiri de străzi vor fi non-stop. Asta este moştenirea pe care o avem”, a afirmat  Stan. Acesta şi-a arătat nedumerirea legată de faptul că, atunci când s-a întocmit proiectul ISPA pe canalizare, nu s-au accesat fonduri sau măcar nu s-au făcut toate eforturile pentru a reface şi traseele pentru apă şi canalizare.
„Aţi avut de ce să vă miraţi când am deviat toată circulaţia de pe strada Bălcescu pe Domnească. Acolo trebuia să asfaltăm de mult, dar lucrările care sunt în sarcina Apă Canal nu au fost făcute pentru că n-au fost fonduri la data respectivă. Au fost, însă, racorduri făcute abuziv de unii locuitori, improvizaţii care au făcut ca apa să se infiltreze sub carosabil, determinând acele prăbuşiri de stradă. A trebuit să luăm strada de la un cap la altul ca să facem toate racordurile, astfel încât, după ce se va pune covorul asfaltic, să nu mai aibă loc minunile care au avut loc”, a explicat Marius Stan.
Stan începe să se simtă ca „primarul dezastrelor”
Semnalele de alarmă trase de Marius Stan nu pot fi considerate unele noi, deoarece aceleaşi probleme existau şi pe vremea fostului primar, Dumitru Nicolae, pentru a căror rezolvare nu s-au găsit încă soluţii. Marius Stan a dat şi o explicaţie plastică legată de problemele cu care se confruntă de când a fost ales primar: „Domnul Dobre a fost supranumit «ministrul dezastrelor» la inundaţiile de acum câţiva ani şi s-ar părea, glumind, că parcă a venit primarul dezastrelor. De când am venit la Primărie, aproape zilnic am avut câte un eveniment, începând cu prăbuşirea casei din Traian 110, conducta spartă de pe Aurel Vlaicu, care ne-a transformat într-o mică Veneţie, furtuna incredibilă de luni, surpările de stradă. Cauzele mă abţin să le invoc acum, deoarece ele trebuie spuse după o analiză care trebuie să aibă la bază o expertiză tehnică adevărată. Părerea mea este că nu este de vină numai solul, care ne creează probleme continuu, cred că şi calitatea lucrărilor lasă mult de dorit”, a spus primarul. Edilul a criticat modul în care au fost întocmite până acum caietele de sarcini la nivelul Primăriei, care stăteau la baza organizării licitaţiilor publice şi care avea ca şi criteriu principal preţul mic, în timp ce calitatea lucrării nu conta în mod deosebit. Primarul Stan a spus că regulile se vor schimba şi că la momentul organizării licitaţiilor va conta în primul rând calitatea lucrărilor.


Articole înrudite