29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, Compartimentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul administraţiei locale tecucene a întocmit un plan de măsuri ce are în vedere apărarea împotriva incendiilor în perioada sezonului rece, dar şi a sărbătorilor de iarnă.
“Compartimentul Situaţii de Urgenţă Tecuci a desfăşurat campania privind respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor la gospodăriile populaţiei în perioada sezonului rece, fiind distribuite către populaţie materiale informative cu atenţionări în vederea prevenirii producerii incendiilor.
Printre principalele pericole din această perioadă se numără instalaţiile pentru bradul de Crăciun şi alte elemente decorative, acestea nefiind utilizate des, necesită o atenţie sporită. Verificaţi instalaţiile electrice! Nu lăsaţi becurile electrice aprinse când vă culcaţi sau când plecaţi de acasă. Păstraţi elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau materiale plastice la distanţă de reşouri, becuri cu incandescenţă, artificii sau lumânări. Decoraţiunile confecţionate din hârtie creponată, carton sau materiale plastice se aprind şi ard uşor. Aparatele casnice, cablurile electrice, prizele şi întrerupătoarele cu defecţiuni sunt surse frecvente de incendiu. Pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte se apelează la specialişti. Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude. Riscaţi să vă electrocutaţi şi să suferiţi arsuri. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric, acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Nu folosiţi prize multiple, adeseori suprasolicitate. Acestea se încălzesc şi există riscul producerii unui incendiu. Nu cumpăraţi jucării electrice care se conectează direct la priză: o jucărie prin care trece o tensiune de 220V poate fi periculoasă pentru copii. Vă recomandăm jucăriile echipate cu un transformator de protecţie care reduce tensiunea la o valoare inofensivă, de regulă de 12V. Nu amplasaţi un obiect metalic de lungime mare în apropierea unei linii electrice aeriene, aceasta poate conduce adesea la accidente mortale. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil necorespunzător, a liţelor, a cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, existând riscul declanşării unui incendiu”, sfătuieşte Iftimie Victor, şeful Compartimentului Situaţii de Urgenţă Tecuci.
Declanşarea incediilor la gospodăriile tecucenilor poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor. Astfel, orice foc, fie că este în interiorul locuinţei sau în exteriorul ei, trebuie supravegheat. Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu şi de asemenea este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei. În cazul în care butelia este defectă, flacăra, în prezenţa gazului scurs de la butelie, va produce o explozie. Coşurile de fum vor fi periodic curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat. Chibriturile, brichetele şi alte surse de foc vor fi păstrate în locuri în care copii nu au acces deoarece este ştiut faptul că interesul copiilor în legătură cu focul reprezintă un adevărat pericolul pentru viaţa lor. Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcţiune, iar odată cu creşterea, copii trebuie învăţaţi cum să utilizeze sursele de foc şi cum să se comporte în situaţii de pericol. De asemenea, nu trebuie permis copiilor să se joace cu artificiile, acestea trebuie păstrate într-o cutie închisă, într-un loc inaccesibil copiilor. Compartimentul pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia asupra respectării distanţelor de protecţie dintre sobe şi materialele combustibile. Este obligatorie amplasarea în faţa sobelor cu lemne a unei cutii metalice pentru a se asigura în acest fel declanşarea incendiilor prin căderea accidentală a lemnelor aprinse. Eventuala încălzire a adăposturilor de animale sau a grajdurilor este admisă numai dacă sunt folosite sobe fixe din cărămidă sau mijloace cu acumulare de căldură care se alimentează din exteriorul acestor încăperi ori prin instalaţii de încălzire centrale. Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă. Este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podurile caselor. Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.


Articole înrudite