Pământul e albastru ca o portocală: Proiecţie specială de film la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi Recomandat

Luni, 21 Martie 2022 09:38
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, One World România şi KineDok România organizează joi, 24 martie, ora 18:00, la sediul muzeului, o proiecţie specială a filmului „Pământul e albastru ca o portocală” / „The Earth Is Blue as an Orange” (Ucraina, Lituania, 2020, 74’). Evenimentul trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală din Ucraina, iar proiecţia va fi însoţită de o dezbatere, care îi are ca invitaţi pe Valentina Cornea, doctor în sociologie, Natalia Serebriannikova şi Hanna Serebriannikova, refugiate ucrainene - Natalia Serebriannikova este istoric, cercetător în antropologie, filolog, doctor în etnologie, fondator  al Centrului de Tehnologii de Comunicare „Argentum” din Odesa. Hanna Serebriannikova este fiica sa şi este regizor de teatru. Dezbaterea va fi moderată de Ada-Simona Biriş, organizator KineDok la Galaţi.
"În lumina ultimelor evenimente, un cineast contemporan nu are cum să-şi îndrepte camera asupra unei scene de război fără să conştientizeze că imaginile produse vor fi înghiţite de un flux de imagini aproape identice, ce documentează violenţe şi distrugeri care sunt comise concomitent în alte părţi ale lumii. Iryna Tsilyk, regizoarea filmului „Pământul e albastru ca o portocală”, rezolvă această dificultate concentrându-se asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence - un eveniment major în viaţa ei şi a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este reaşezat în contextul mai larg al existenţei lor, respectiv faptul că trăiesc în Donbasul răscolit de război. Această aparentă contradicţie între micro şi macro se dovedeşte a fi de fapt o concordanţă, cele două sfere influenţându-se reciproc: războiul creşte fără îndoială miza examenului de admitere, căci este o modalitate de a părăsi realitatea incertă, cu veşti alarmante şi atacuri nocturne; iar pasiunea pentru cinema a protagonistei şi hotărârea ei, odată admisă la facultate, de a face un film despre situaţia celor rămaşi acasă este o ocazie pentru retrăirea, când în tonalitate comică, când cu lacrimi în ochi şi în glas, a traumelor cauzate de conflict", potrivit Liri Alienor Chapelan / One World Romania / 2021.
Iryna Tsilyk (născută în 1982 în Kiev) este o regizoare şi scriitoare din Ucraina, absolventă a Universităţii Naţionale de Teatru, Cinematografie şi Televiziune din Kiev. „Pământul este albastru ca o portocală” este debutul ei în documentarul de lungmetraj. De asemenea, Tsilyk este autoarea a opt cărţi publicate în ţara natală (poezie, proză şi cărţi pentru copii). Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Filmul este subtitrat în engleză şi română, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu