07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima filială a patronatului societăţilor din construcţii s-a înfiinţat la Galaţi, cu ocazia celei de a III-a ediţii a conferinţei Patronatul Societăţilor din Construcţii – „Împreună pentru protejarea valorii breslei”. Evenimentul a fost găzduit ieri de oraşul nostru. Prim-vicepreşedintele la nivel naţional, Răzvan Niculescu-Aron, a precizat că înfiinţarea primei filiale din teritoriu în oraşul nostru nu a fost neapărat alegerea liderilor de la centru, ci implicarea gălăţenilor a dus la această decizie: „Nu am ales noi Galaţiul, ci Galaţiul a ales să se implice”. În viitorul apropiat vor fi înfiinţate alte 6 filiale regionale în ţară. Cei doi lideri naţionali au precizat că apariţia filialelor era necesară întrucât comunicarea cu membrii este mult mai facilă în acest mod, decât disparat, cu fiecare membru în parte.
Filiala regională gălăţeană numără doar 17 membri, întrucât patronatul a preferat să se concentreze pe calitate şi parteneri implicaţi şi nu neapărat pe un număr foarte mare de membri, conform declaraţiilor aceleiaşi surse. Preşedintele Porumboiu conduce filiala locală gălăţeană, iar cea regională este coordonată de brăileanul Iulian Zamfir. Rectorul universităţii de stat gălăţene „Dunărea de Jos”, prof. dr. ing Viorel Mânzu, va fi membru onorific al patronatului societăţilor din construcţii.
Vicepreşedintele Tiberiu Andrioaiei a creionat câteva dintre obiectivele pe care şi le propune patronatul: să dezvolte parteneriate cu mediul academic prin care să se formeze grupe de lucru cu specialiştii în domeniul construcţiilor, arhitecţilor, precum şi cei din ingineria materialelor şi din domeniul resurselor umane, întrucât forţa de muncă din construcţii existentă în România prezentului este slab calificată iar patronatul îşi propune prin accesarea unor proiecte europene să remedieze această problemă. Astfel, ţara noastră va fi pregătită să revitalizeze domeniul construcţiilor. Patronatul îşi mai propune printre altele dezvoltarea sectorului construcţiilor sociale.
Răzvan Niculescu-Aron a precizat: „Nu poţi să spui că nu ştii de unde vii şi încotro te îndrepţi şi să trăieşti doar în prezent”. Acesta a subliniat importanţa colaborării dintre patronat, zona legislativă şi cea guvernamentală: „Nu contează cine face primul pas sau al doilea pas. Important este să se treacă peste acest blocaj al pieţei construcţiilor”. Patronatul Societăţilor din Construcţii s-a implicat inclusiv în elaborarea unor reglementări legislative cu aplicabilitate în domeniu.
Dacă printre invitaţi au existat reprezentanţi ai ITM, ISC, absenţele remarcate au venit tocmai din partea autorităţilor locale, cei doi lideri manifestându-şi regretul pentru neimplicarea acestora. În viziunea conducerii patronatului, dialogul dintre societăţile de contrucţii şi autorităţi este vital pentru revigorarea construcţiilor.
În perioada 22-23 noiembrie capitala va găzdui Conferinţa Naţională a Patronatului Societăţilor din Construcţii, eveniment la care vor participa şi reprezentanţi ai guvernului.


Articole înrudite