19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii locali bat la uşa beneficiarilor pentru a-şi ridica pachetele de la UE
Poliţiştii locali bat la uşa beneficiarilor pentru a-şi ridica pachetele de la UE

În premieră pentru Galaţi, autorităţile locale au găsit de cuviinţă să implice poliţiştii locali în eforturile de distribuire a alimentelor de la UE. Este vorba despre alimentele distribuite la Galaţi în cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD), program finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul României 2015–2016. După cum se ştie, la Galaţi, distribuirea alimentelor a început la 11 iulie, fiecare beneficiar primind câte două cutii cu: făină albă de grâu (1 kg), mălai (2 kg), paste făinoase (400 g), ulei (2 l), zahăr (1 kg), conservă carne de vită (300 g), conservă pateu de ficat de porc (200 g), orez (1 kg), conservă de pastă de tomate (400 g) şi fasole boabe (500 g). Funcţie de categoria de beneficiar, Primăria Galaţi a stabilit 3 centre pentru distribuţia produselor -  1. Piaţa Ţiglina 1: persoane cu handicap; 2. Piaţa Veche (lângă Şcoala nr.26): pensionari; 3. Piaţa Rizer: şomeri, venit minim garantat, alocaţie de susţinerea familiei, persoane fără venit, persoane cu venit până la 450 lei inclusiv - centre care sunt deschise zilnic, de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00.
Totuşi la o lună şi jumătate de la începerea distribuirii la Galaţi a alimentelor de la UE, autorităţile locale fac eforturi pentru a convinge beneficiarii să vină să îşi ridice pachetele la care au dreptul. Oraşul este împânzit de afişe informative cu centrele de unde se pot ridica pachetele, informări scrise putând fi găsite şi în autobuze, la avizierele blocurilor şi chiar şi pe lângă biserici! O mână de ajutor dau însă poliţiştii locali care, până acum, au mers la uşa a peste 3.200 de beneficiari şi i-au înştiinţat, prin adrese scrise, că au de ridicat alimentele de la UE.
"Am venit să iau alimentele, pentru băiatul meu care are diabet... Alimentele sunt foarte bune, ne folosesc, dar ce să spun... N-am venit mai devreme că nici nu ştiam că se dau. Noi am fost plecaţi la ţară şi nevastă-mea m-a sunat că a văzut în autobuz un afiş cum că se dau alimentele şi după aceea când am ajuns acasă o vecină ne-a dat o hârtie adusă de un poliţist local. În hârtie e numele băiatului, să vină să ridice pachetele de la UE. E bine că poliţiştii locali vin să ne anunţe, în alţi ani nu au făcut asta”, a spus unul din beneficiari, venit la centrul de distribuţie, din Ţiglina I.
Este drept că anii trecuţi alimentele de la UE se distribuaiu în perioada noiembrie-martie, însă în acest an ele au ajuns la Galaţi abia pe 11 iulie. Având în vedere întârzierea, mulţi beneficiari s-au resemnat, crezând că pachetele nu se mai distribuie deloc, sau pur şi simplu, pe parcursul verii, au plecat de la bloc pe la ţară.
Valerica Dincă face de câţiva ani parte din echipa de distribuire a pachetelor de la UE şi spune că, faţă de anii anteriori, în acest an programul se derulează "slab, dar cu ajutorul poliţiştilor locali a mai crescut ritmul. De pildă, de la circa 40 de persoane, câte veneau pe zi, acum a crescut la 100 de persoane care vin zilnic să-şi ridice alimentele. Totuşi, vara, beneficiarii sunt greu de găsit... Cred că pleacă pe la ţară şi se mai întorc pe la toamnă”, spune femeia, susţinută în teoria sa de un coleg, Cristian Dragomir: "Primăria a făcut informări la radio, tv, s-au dat anunţuri, sunt afişe prin autobuze, dar probabil că mulţi beneficiari nu sunt pe acasă, migrează în mediul rural şi se întoc pe la toamnă".
Dacă implicarea poliţiştilor locali în programul de distribuire a alimentelor de la UE este o premieră faţă de programele derulate anii trecuţi, există însă şi un minus - de pildă,  faţă de anii trecuţi, acum Primăria Galaţi nu a mai trimis nici o informare privind numărul de telefon special creat pentru ca beneficiarii nedeplasabili să solicite aducerea acasă a pachetelor, de angajaţii Primăriei (lucru ce se întâmpla pe timpul mandatului fostului primar Marius Stan). Viceprimarul Roman Apostol Picu, cel care se ocupă de coordonarea programului POAD, spune însă că astfel de cazuri se rezolvă, căci “oamenii sună la numărul de telefon al cantinei de ajutor social, la 0236/460079”.


Articole înrudite