24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii locali vor fi protejaţi de Serviciul de Intervenţie Rapidă
Poliţiştii locali vor fi protejaţi de Serviciul de Intervenţie Rapidă

 

După ce în luna decembrie a anului 2017 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost emis Ordinul nr. 160, privind asigurarea protecţiei personalului MAI, la Galaţi, conducerea Poliţiei Locale a luat decizia de a elabora o procedură internă care va avea acelaşi scop. Mai exact, poliţiştii locali, vor putea fi protejaţi în caz de acţiuni ce le pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea proprie sau a membrilor de familie a acestora ori bunurile acestora prin măsuri de supraveghere, monitorizare şi chiar protecţie la locul de domiciliu de către trupele de intervenţie rapidă.
Măsura se aplică de către întreg personalul Poliţiei Locale Galaţi, precum şi de către personalul însărcinat cu atribuţii în gestionarea, la nivel instituţional, a cazurilor în care un lucrător sau membru de familie al acestuia este supus ameninţărilor şi violenţelor ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Instituirea protecţiei personalului se face la solicitare sau din oficiu, atunci când se constată că este necesară apărarea vieţii, integrităţii corporale, sănătăţii, libertăţii sau bunurilor personalului faţă de care este iminentă producerea ori au fost manifestate acte în scopul intimidării sau ameninţării ori violenţe, ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea sau bunurile acestora sau ale membrilor de familie.


Referitor la acest subiect, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui, a declarat: ”Dacă un minister poate face acest lucru, putem face şi noi. Mi-am asumat acest risc, pentru mine nu e chiar un risc, dar poate în opinia celor care nu încearcă să facă pentru personalul propriu anumite activităţi de protecţie, e un risc. (..) Persoanele care sunt ameninţate, mă refer la majoritatea personalului Poliţiei Locale care aplică legea în stradă, din oficiu sau la cererea lor, vom proceda la întocmirea unui dosar în care stabilim ameninţarea şi o măsurăm aşa cum trebuie, apoi vom dispune măsuri prin decizie de protecţie la locul de muncă pe traseul de deplasare de la muncă la domiciliu şi în timpul liber. (..) Le oferim această protecţie colegilor noştri pentru a-i încuraja să-şi facă treaba şi pentru a aplica normele aşa cum trebuie. Am luat această măsură imediat ce am văzut acest ordin. Mi s-a părut corect faţă de angajaţii Poliţiei Locale Galaţi”.

Ultrajul, principala formă de infracţiune la care sunt supuşi poliţiştii

Cea mai frecventă infracţiune la care sunt supuşi poliţiştii locali este infracţiunea de ultraj. În acest sens, Petrică Hahui a mai declarat: ”Nu suntem atât de acoperiţi privind prevederile art. 257 privind ultrajul, sunt convins că organele de urmărire penală, atunci când suntem ultragiaţi îşi fac treaba dar, vedeţi şi dumneavoastră că în stradă se întâmplă şi altceva şi considerăm că trebuie să avem şi o forţă de protecţie internă”.


Articole înrudite