18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Presa, „vedeta" celei de-a doua ediţii a Salonului Cultural la „Danubius”
Presa, „vedeta" celei de-a doua ediţii a Salonului Cultural la „Danubius”

Cea de a doua ediţie a Salonului Artistic Cultural Danubius, eveniment organizat de Fundaţia Universitară „Benone Puşcă” în preajma Sărbătorilor de Iarnă, a readus în atenţia publică PRESA - pagini de istorie a presei mai puţin vizibile publicului actual. Sub titlul „Arta gazetărească”, cartea lect. univ. dr. Fănel Teodoraşcu, el însuşi fost jurnalist de presă locală, a deschis manifestarea de la Danubius, antrenând participanţii într-un „pelerinaj în istoria presei".
„Trebuia să fac ceva să arăt că lucrurile nu sunt aşa cum par a fi percepute de presă. Înainte de toate aş vrea să explic cum am ajuns să scriu această carte. Când am început să lucrez la teza pentru doctorat, primele informaţii pe care le-am găsit despre presa interbelică nu erau tocmai lăudabile. Dar am descoperit o cu totul altă lume decât cea pe care o ştiam şi trebuia să fac ceva pentru a arăta că lucrurile nu sunt aşa cum par a fi percepute de presă. Astăzi, presa românească se află într-un moment mai delicat, de reinventare", a apreciat autorul, într-o scurtă expunere susţinută în faţa celor prezenţi.
Printr-un efort de cercetare ştiinţifică şi academică autorul caută, de fapt, „adevărul despre presa românească din perioada interbelică, un efort contemporan de a da jurnalismului românesc substanţă şi prestanţă", după cum a caracterizat conf. univ. dr. Gheorghe Lateş cartea tânărului coleg, la lansarea acesteia, în cadrul Salonului Academic Cultural Danubius, al cărui coordonator este.
Cea de a doua ediţie a Salonului Cultural a reunit, şi de această dată, numeroase personalităţi locale din mediul universitar şi cultural, dar şi studenţi ai Universităţii „Danubius". Manifestarea s-a bucurat şi de un bogat recital poetic ai cărui protagonişti au fost conf. univ. dr. Coriolan Păunescu şi lect. univ. dr. Alina Beatrice Cheşcă, poeţii recitând alternativ câte 3 poeme din volumele "Interogaţie finită" şi "Sărutul zeilor".
Cea de a doua lansare de carte anunţată, în cadrul ediţiei a doua a Salonului Cultural, a fost volumul de versuri al absolventului Universităţii ”Danubius”, Sebastian Golomoz, "Scrisoare către Alexandra", o carte "ce continuă în mod firesc atmosfera şi trăirile primei sale cărţi, o declaraţie de iubire dar şi o adevărată filosofie de viaţă", după cum a apreciat unul dintre participanţi.
Nu în ultimul rând, focul de artificii al celei de a doua ediţii a Salonului Academic Cultural Danubius, după cum a apreciat şi şefa de relaţii publice din cadrul instituţiei universitare gălăţene, Alina Dumitrache-Ionescu, a constat în lecturarea unui pasaj din volumul V al cărţii "Vremuri învolburate", al cărei autor este prof. univ. dr. Benone Puşcă, preşedintele universităţii. Un pasaj care reprezintă o rememorare a trecutului autorului, pornind de la adolescentul plin de speranţe dar, în acelaşi timp, deznădăjduit de nedreptăţile regimului politic, şi continuând cu imaginea prezentului, a fondatorului care îşi contemplă creaţia: Universitatea „Danubius” din Galaţi.


Articole înrudite