05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În condiţiile în care familia se află la o răscruce de drumuri, într-o societate în continuă schimbare, măcinată de unele nevoi şi neajunsuri, pusă în situaţia de a-şi lăsa copiii şi a emigra, şcoala ca factor al educaţiei acceptă preluarea unor responsabilităţi. Dorind a se face mai mult pentru copiii cu situaţie materială precară sau ai căror părinţi sunt ţinuţi departe de îndatoririle familiale din diverse motive, copii care nu beneficiază de o reală susţinere în desfăşurarea studiului individual, sunt căutate soluţii optime pentru ca problemele acestora să-şi găsească rezolvarea. Prin programul „şcoală după şcoală” intitulat „Şcoala, o a doua casă”, se oferă activităţi de învăţare pentru cei cu deficienţe de învăţare şi activităţi de meditaţii pentru consolidarea cunoştinţelor dobândite.
„În programul nostru sunt vizaţi 12 elevi, unii de etnie romă, cei cu o situaţie socio-economică dificilă, venituri scăzute, familii monoparentale, dezorganizate, părinţi plecaţi la munca în străinătate. Pentru că mulţi dintre ei au părinţi analfabeţi şi nimeni nu-i poate ajuta la teme, se impune intervenţia şcolii pentru ca aceşti elevi să nu abandoneze şcoala şi să poată promova”, a precizat înv. Florentina Golea.
Programul „Şcoala, o a doua casă” urmăreşte remedierea situaţiei şcolare prin realizarea temelor sub supravegherea unui cadru didactic, recuperarea materiei, fixarea cunoştinţelor prin activităţi complementare demersurilor didactice.
În cadrul Şcolii nr.10 „Dimitrie Sturdza” Tecuci, programul e iniţiat şi coordonat deînv. Florentina Golea Mocanu. Din echipa de proiect mai fac parte: prof. Pătrăşcanu Viorica, director adjunct prof. Epure Violeta, profesor de limba engleză, şi înv. Lăzărică Ramona de la Şcoala Lespezi Bacău. Cadrele didactice care desfăşoară activităţi în cadrul proiectului nu beneficiază de retribuţii. Activitatea desfăşurată în cadrul programului se face în regim de voluntariat.
„Ca obiective ne-am propus: îmbunătăţirea stilului de lucru individual al elevilor din grupul ţintă; ridicarea gradului de socializare şi cooperare între elevi; creşterea randamentului şcolar prin efectuarea consecventă a sarcinilor educative; obţinerea de performanţe stimulând aptitudinile elevilor; conştientizarea familiei în legătură cu statutul superior al copilului în societate”, ne-a mai spus înv. Florentina Mocanu Golea.
Dintre activităţile creative recreative se regăsesc pictură pe sticlă, intonare de cântece, vizionare de spectacole, drumeţii şi excursii tematice. Paradoxal este faptul că acest program este destinat cu predilecţie copiilor ce fac parte din grupuri dezavantajate, dar finanţare pentru astfel de proiecte nu există, iar banii sunt necesari pentru acoperirea costului mesei calde pe care copiii o primesc la prânz de la firma Full catering. Prin amabilitatea unor oamnei de suflet - Radu Elena, Þuchel Daniel şi preot Vasile Boldeanu din parohia Cărăpceşti, Corod - activitatea se desfăşoară în bune condiţii.


Articole înrudite