29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul „Mănânc responsabil”: Școala nr. 29, școala prăjiturilor Eco
Proiectul „Mănânc responsabil”: Școala nr. 29, școala prăjiturilor Eco

Cum să educi copiii să mânânce sănătos şi să se distreze în acelaşi timp folosind tot dulciuri? Se pare că dascălii de la Şcoala nr. 29 din Galaţi au găsit reţeta.
A fost veselie mare vineri pe holurile Şcolii nr. 29 din Galaţi. În cadrul proiectului „Mănânc responsabil”, întreaga şcoală s-a transformat într-o lume a prăjiturilor, şi nu unele obişnuite, ci făcute doar cu ingrediente naturale. Circa 300 de tipuri de prăjituri de toate felurile, la prepararea cărora cei mici au dat o mână de ajutor mămicilor, i-au ajutat pe copii să înveţe de  mici să mănânce sănătos. Părinţii recunosc că nu e uşor, dar merită.
„Am făcut aici brioşe, inimioare, unele cu nuci şi miere, altele cu morcovi. Toate ingredientele folosite sunt naturale, am încercat să cumpăr şi cât mai multe ingrediente de fabricaţie locală. Sunt prăjituri eco, ca să zic aşa. Evident că m-a ajutat şi fiica mea, Roxana, la amestecat mai mult. Aşa încercăm să le arătăm încă de când sunt mici că se pot face dulciuri bune şi folosind ingrediente natorale, fără conservanţi”, a spus Alina Rusu, o mămică care a participat alături de fiica ei  la proiectul care a adus vineri veselie la Şcoala nr. 29.
O altă mămică spune şi ea că e mai greu, dar dacă părinţii au grijă pot să îi ferească pe cei mici de tentaţia dulciurilor nesănătoase sau a fast foodului. ,„Nu mâncăm fast food şi nici tot felul de chipsuri. Sper ca şi în viitor să o pot convinge că este şi distractiv şi sănătos să îţi faci propriile dulciuri. Acum am făcut amândouă o ruladă cu fructe, toate ingredientele fiind eco şi cât mai locale“, a spus şi Laura Agache, o altă mămică.
Dascălii de la Şcoala 29, ajutaţi de părinţi, vor să îi înveţe pe cei mici să mănânce şi să gătească folosind ingrediente naturale şi cât de multe fructe şi legume produse local.
„Pe lângă ceea ce facem din punct de vedere şcolar, despre nutriţie trebuie să îi învăţăm şi altceva, nu doar lecţiile pe care le facem în clasă. Cred că trebuie să ne învăţăm elevii şi cum să se hrănească sănătos. Trebuie să ştiţi că toate ingredientele din aceste dulciuri sunt cât se poate de sănătoase. În plus, în măsura în care s-a putut, conţin fructe care se cultivă aici, la noi în ţară, tocmai pentru ca elevii să fie obişnuiţi să consume alimente produse la noi“, a precizat Nicoleta Mălăescu, învăţător şa Şcoala 29 Galaţi.
Dulciurile au fost jurizate tot de cei mici, cu note de la 1 la 5. Copiii au fost generoşi şi au dat mai mult note mari. La proiect au participat 300 de elevi şi mămici, cu 300 de preparate. Părinţii au cumpărat toate „creaţiile”, iar piticii le vor mânca cu poftă şi din banii strânşi se vor cumpăra haine, rechizite şi alte bunuri pentru un băieţel din comuna Şiviţa căruia i-a ars casa şi i-au murit surorile acum doi ani. De atunci echipa de mămici şi pitici de la Şcoala 29 îi duc periodic câte un cadou.


Articole înrudite