02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sărbătorile iernii sunt aproape de neconceput fără lumina şi zgomotul date de tot felul de dispozitive pirotehinice. De la poncnitori, la petarde ori rachete cerul oraşului e împânzit de tot felul de astfel de obiecte. Numai că nu toate aceste obiecte pirotehnice pot fi utilizate de către populaţie. Doar cele din clasa 1 pot fi vândute către oameni direct sau folosite de aceştia.
„Este vorba de obiecte pirotehnice care sunt încadrate în clasa 1, este vorba de acele artificii şi pocnitori foarte mici. Rachetele, bateriile sau alte obiecte, care au potenţial mare de a răni, fac parte din clasele 2 sau altele. Acestea sunt interzise a fi folosite de persoanele fizice şi doar societăţile de profil au dreptul să le folosească. Cei care sunt prinşi că folosesc astfel de dispozitive comit o infracţiune. Este vorba în general de amendă penală ce merge până la 1.000 de lei, dar se poate ajunge şi la dosar penal. Chiar vreau să atrag atenţia pe această cale că ceea ce pare la prima vedere o joacă se poate transforma în tragedie, deoarece multe aceste dispozitive sunt pur şi simplu substanţe explozive care trebuie folosite cu grijă”, a precizat scms. Cristian Picioruş, şef SAESP Galaţi.
Rachetele, bateriile sau petardele de clasa a doua se numără printre dispozitivele pirotehnice cele mai periculoase dacă sunt folosite necorespunzător.
„Populaţia nu are voie să folosească petarde din categoria a doua. Ca deţinere acestea pot fi deţinute şi comercializate de societăţile comerciale, dar numai către societăţile autorizate să efectueze jocuri de artificii. Bateriile reprezintă alt dispozitiv pirotehnic care, la fel, pot fi folosite doar de societăţile care au autorizaţia de a efectua jocuri de artificii, societăţi care, în prealabil, au acceptul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Rachetele, obiecte pirotehnice zburător-luminoase care au traiectoria imprevizibilă sunt extrem de periculoase, de aceea utilizarea lor de către populaţie dar şi comercializarea către populaţie este strict interzisă”, a precizat ag. şef Iancu Iorgu. Aşa că artificiile, vulcanii şi minivulcanii sunt cam singurele obiecte pirotehnice care pot fi folosite de populaţie direct. Celelalte pot fi utilizate doar de societăţile de profil.


Articole înrudite