Cu excepţia cadrelor didactice, toţi medicii care au specializare în disciplinele paraclinice, cum ar fi radiologia, investigaţiile de laborator sau medicina nucleară, au de ales cu ce instituţie vor semna contractul prin care sunt plătiţi. De exemplu, un medic nu va mai putea să aibă contract şi cu laboratorul de specialitate al unui spital şi cu o firmă privată de investigaţii.
„De la începutul lunii iulie, personalul care îşi desfăşoară activitatea medicală în laboratoarele de investigaţii sau la radiologie trebuie să opteze pentru un singur contract .Este vorba de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, contract pe baza căruia furnizează servicii medicale şi sunt plătiţi. Excepţie de la această regulă fac cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei universităţi medicale de profil. A avut loc o întâlnire cu medicii ce au aceste specializări şi li s-a explicat că trebuie să opteze pentru contractul cu un singur laborator. Şi cei care activau în spital dar şi în ambulatoriul spitalului au de ales fie contractul spitalului, fie pe acela al ambulatoriului”, a declarat dr. Elena Vrabie, preşedinte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.
Practic cea mai grea decizie au avut-o de luat medicii şi personalul medical care lucrau şi la stat şi la privat şi nu erau cadre universitare. Asta în situaţia în care laboratorul privat unde îşi mai desfăşurau activitatea avea contract de furnizare servicii medicale cu Casa, în baza căruia deservea şi asiguraţii. Această prevedere care afectează radiologii şi medicii de laborator este doar una dintre noile modificări aduse de contractul cadru. Noul contract cadru aduce un control mai strict, un sistem mai disciplinat şi mai multe posibilităţi de verificare.