05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi nu se poate spune că numărul locurilor de muncă a crescut în ultimele luni prin apariţia unor noi investiţii, numărul şomerilor aflaţi în evidenţă Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a scăzut la sfârşitul lunii iunie comparativ atât cu luna precedentă cât şi cu luna iunie a anului trecut. Chiar dacă anunţul referitor la scăderea ratei şomajului la nivelul judeţului Galaţi este unul îmbucurător, nu la fel de îmbucurător este faptul că raţa şomajului la nivelul judeţului a fost mai mare decât rata medie a şomajului înregistrată la nivel naţional. Şi nu mai punem la socoteală faptul că în evidenţele AJOFM Galaţi nu au fost înscrişi drept şomeri siderurgistii care s-au autodisponibilizat, deci care au cerut de bunăvoie să renunţe la locul lor de muncă, lucru care face imposibilă înregistrarea lor, oficial, drept şomeri.
Potrivit datelor făcute publice ieri de directorul AJOFM Galaţi, Carmen Hanţaţuc, la data de 30 iunie rata şomajului a fost de 6,55%, în scădere faţă de sfârşitul lunii iunie 2010, când aceasta a fost de 10,7%. La data de 30 iunie, în evidenţă AJOFM Galaţi figurau 14.175 de şomeri, din care doar 3.311 primeau indemnizaţie de şomaj.
„În ceea ce priveşte şomerii neindemnizaţi, vreau să spun că cea mai mare parte din ei, şi anume 9.003, sunt în evidenţele noastre ca beneficiari ai venitului minim garantat. Conform legii, beneficiarii venitului minim garantat trebuie să se înscrie în evidenţa noastră ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi lunar să se prezinte la sediul instituţiei noastre. Vreau să trag un semnal de alarmă legat de faptul că cei mai mulţi beneficiari ai venitului minim garantat sunt în mediul rural, în timp ce în municipiul Galaţi sunt 3.800 de beneficiari ai venitului minim garantat achitat de Primărie”, a mai declarat directorul AJOFM Galaţi. În ceea ce priveşte valoarea ratei şomajului înregistrată la sfârşitul lunii iunie, directorul AJOFM Galaţi a mai precizat că judeţul nostru ocupă locul 9 la nivel naţional şi locul 2 în regiunea sud-est, după Buzău. Directorul AJOFM Galaţi a mai dorit să tragă un semnal de alarmă, legat de faptul că „grosul” şomerilor îl reprezintă persoanele care nu au calificare, fiind practic vorba de circa 12.500 de persoane, cele mai multe locuind în mediul rural: „Acest lucru reprezinta o problemă deoarece angajatorii nu mai caută personal necalificat”. În afara celor circa 14.500 de persoane care erau muncitori necalificaţi, în evidenţele AJOFM Galaţi mai figurează 1.362 de şomeri cu studii medii şi 641 care au studii superioare.


Articole înrudite