19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderii Sindicatul Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor de la Combinat au transmis, prin vocea liderului de sindicat Tiber Gheorghe, un memorandum către admnistraţia ArcelorMittal Galaţi care a fost semnat şi de circa 250 de siderurgişti care au participat la mitingul organizat marţi după-amiază la poarta principală a unităţii şi prin care sindicaliştii au dorit să tragă din nou semnale de alarmă legat de prezentul sumbru al unităţii cât şi faţă de viitorul tulbure al fostului colos siderurgic care a fost trabsformat încetul cu încetul într-o făbricuţă. Adresa este transmisă directorului general al ArcelorMittal Galaţi, Ribo Bruno, precum şi directorului de Resurse Umane, Mihaela Crăciun, şi în ea sunt prezentate principalele nemulţumiri şi solicitări ale sindicaliştilor de la Solidaritatea. În adresă se arată că participanţii la mitingul care a avut loc pe data de 6 noiembrie au protestat împotriva aplicării anumitelor articole din Codul Muncii, privind reducerea săptămânii de lucru, deoarece ei consideră că astfel se aduce o economie infimă care nu ajută prea mult, însă adânceşte şi mai mult sărăcia familiilor de siderurgişti, care se află oricum la un nivel minim de suportabilitate. Sindicaliştii mai protestează împotriva tăierii, închiderii diverselor capacităţi de producţie precum şi faţă de reducererile continue de locuri de muncă prin aplicarea a tot felul de „scheme” care au ca efect slăbirea încrederii salariaţilor în viitorul unităţii şi a siguranţei locurilor de muncă.
„De asemenea, suntem impotriva folosirii arbitrare a fortei de muncă, prin tot felul de mijloace sclavagiste şi metode neprofesioniste şi iraţionale, gen Talent Pool (SSP), fapt ce a condus şi conduce la diverse şi grave forme de îmbolnăvire pe termen lung şi la riscuri majore de accidentare datorate descompletării normativelor minime de personal. Considerăm că administraţia ArcelorMittal Galaţi putea găsi alte măsuri de reducere a costurilor, dacă ar fi fost consultat şi SNSMR, fără a fi afectate veniturile angajaţilor cu salarii mici, iar în «jocul» cu Guvernul Romaniei, privind contractul cu energia electrică, nu trebuie să fim băgaţi şi noi, salariaţii. Credem, de asemenea, că situaţia combinatului nu este chiar atât de negativă cum ne este prezentată mai mereu, în ultimii ani, de către administraţia ArcelorMittal Galaţi, şi oricum pentru problemele cu care se confruntă unitatea nu suntem de vină noi, salariaţii de rând, care ne-am făcut treaba în mod conştiincios şi cinstit şi care suntem puşi acum să plătim, mai degrabă din cauza managementului defectuos. Reamintim faptul ca se apropie negocierea CCM pe 2013 şi că salariile noastre (mizerabile) au crescut doar o singură dată în ultimii 4 ani (8% în 2011), în timp ce inflaţia şi preţurile au luat-o pur şi simplu razna, ceea ce a condus la scăderea dramatică a nivelului de trai al nostru şi al familiilor noastre. Vă cerem, d-le director general al ArcelorMittal Galati - Ribo Bruno, dvs., cât si d-nei director Resurse Umane - Mihaela Craciun, să faceţi toate demersurile necesare oferirii unei majorări salariale rezonabile la negocierea CCM 2013, care să mai diminueze din sărăcia cu care ne confruntăm, precum şi să se evite apariţia unor explozii sociale, greu de controlat. Sperăm să înţelegeţi problemele cu care ne confruntăm şi că nu veţi mai aplica măsuri care să ne diminueze veniturile şi aşa mici, pe viitor”, se arată în adresa transmisă conducerii Combinatului de liderii sindicatului Solidaritatea.
Este greu de crezut că reprezentanţii conducerii Combinatului vor ţine prea tare cont de cererile sindicatelor exprimate într-un memorandum sau în timpul negocierilor, astfel încât să nu se mai pună pe tapet cuvintele magice „efectele crizei mondiale” iar conducerea să fie dispusă să majoreze salariile anul viitor.


Articole înrudite