03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La finele săptămânii, la nivelul municipiului Tecuci a avut loc un eveniment deosebit de important pentru viaţa culturală tecuceană: recepţia lucrărilor de reabilitare a Casei de Cultură Tecuci. Această acţiune a avut loc în prezenţa primarului tecucean Eduard Finkelştain, secondat de către Ion Oprea, directorul societăţii Naţional Instal Construct SRL Buzău, executanta lucrărilor, Vasile Soare, diriginte de şantier, Ioan Pop, şeful echipei de implementare a proiectului, precum şi de directorul Casei de Cultură Tecuci,  Viorel Burlacu. Conferinţa de presă ce a urmat a fost un „ping-pong” al replicilor tăioase dintre consilierii municipali, prezenţi în număr mare la eveniment, şi executanţii lucrărilor. Primul pas în „arena leilor” a fost făcut de către şeful echipei de implementare a proiectului, Ioan Pop, care a prezentat şirul problemelor întâlnite încă de la primii paşi ai acestui proiect: „Implementarea proiectului a început în urmă cu doi ani, dar după cum se ştie, am plecat încă de la început cu stângul, ajungându-se chiar şi în justiţie. Cu o întârziere de jumătate de an s-a reuşit încheierea contractului cu SC Naţional Instal Construct SRL Buzău, însă perioada de implementare a fost mai redusă, de doar 18 luni, ceea ce a dus la grăbirea unor lucrări. O altă problemă a fost micşorarea valorii licitaţiei, de la valoarea iniţială de 1.760.000 lei s-a ajuns la 1.434.000 lei”. Pornirea stângace a proiectului, recunoscută chiar de şeful echipei de implementare a proiectului, a persistat şi în discuţiile cu consilierii municipali prezenţi, mai mulţi dintre aceştia arătându-şi nemulţumirea faţă de calitatea lucrărilor, începând cu acoperişul, continuând cu finisajele şi finalizând cu tâmplăria. Printre cei mai nemulţumiţi aleşi locali prezenţi s-au numărat Vasile Dănăilă „Pazvante”, reprezentantul Partidului Verde, care a avut nenumărate intervenţii, dar şi liberalul Vasile Diaconu.
Ca răspuns la nenumăratele întrebări lămuritoare, Ion Oprea, directorul societăţii executante, a precizat: „Proiectul a fost tratat de proiectant ca să fie puţin mai economicos, încercându-se să se creeze un echilibru între preţ şi calitate”. Această economie nu a fost pe placul consilierilor locali, iar în acest sens Vasile Diaconu a punctat: „Preferam să se cheltuie 100-200 milioane de lei în plus, decât să se dea rabat la calitate”. Vasile Dănăilă „Pazvante” a continuat în aceeaşi notă: „Cultura înseamnă calitate, iar calitatea de această dată este la pământ, de la acoperiş, unde se vede cerul, şi până la finisaje şi tâmplărie”. Se pare totuşi că economia nu a fost extrem de mare, în condiţiile în care valoarea de adjudecare a licitaţiei a suferit o modificare de 14% faţă de contractul iniţial, aceasta făcându-se prin act adiţional, motivat de  lucrări neprevăzute la scara interioară, refacerea ornamentelor exterioare, căpriori, marmură, instalaţia de gaz îngropată.
În ciuda agitaţiei consilierilor locali prezenţi privind calitatea slabă a lucrărilor, primarul Eduard Finkelstain a încheiat calm: „Există elemente care pot fi îmbunătăţite, însă recepţia înseamnă observarea acestor elemente care pot fi corectate până la inaugurare. Eu îmi păstrez opinia că ceea s-a realizat este o reuşită a administraţiei tecucene. Este adevărat că pe partea de finisaje proiectul a fost mai slăbuţ, însă acest proiect pe partea de consolidare a fost mai mult decât în regulă.” În încheierea dezbaterilor, Viorel Burlacu a anunţat faptul că până la finele anului Casa de Cultură va fi deschisă tecucenilor, iar inaugurarea va avea loc în cadrul unui eveniment special organizat cu acest prilej.


Articole înrudite