09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reciclează şi devii eco-model!
Reciclează şi devii eco-model!
Suntem tineri şi frumoşi, privim viaţa cu optimism şi dezinvoltură. Dar uneori privim în jur şi cu nepăsare... Astfel ajungem să trecem indiferenţi prin locurile pline de gunoaie, sau chiar noi să aruncăm fără discernământ pe stradă hârtii, mucuri de ţigară, PET-uri etc. Deşi în Galaţi există locuri special amenajate în vederea reciclării, oamenii aruncă gunoiul la întâmplare. Acest lucru se poate vedea într-o simplă plimbare prin Grădina Publică sau pe Faleza Dunării.
Echipa Mai curat! / Litter Less, coordonată de doamna profesoară Mihaela Capriş, a efectuat un sondaj în rândul liceenilor de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”. Acesta a scos în evidenţă faptul că 60% dintre elevii chestionaţi acordă importanţă curăţeniei din oraş, iar 70% arată interes pentru curăţenia din şcoală. Acest lucru dovedeşte faptul că totuşi nouă, adolescenţilor, ne pasă cum arată locul în care trăim, dar, din păcate, nu ştim cum să ne comportăm astfel încât să-l menţinem curat. Aproximativ jumătate dintre cei chestionaţi încearcă acasă ori la şcoală să facă o colectare selectivă a deşeurilor. Totuşi, întrebaţi cum ar putea refolosi deşeurile, doar 30% dintre elevi au putut să găsească o întrebuinţare pentru dozele de aluminiu sau PET-uri.
Cum în şcoala noastră se află foarte multe eleve frumoase şi creative, ne-am gândit să organizăm un spectacol în care fetele au devenit eco-modele, prezentând nişte ţinute impresionante confecţionate din materiale reciclabile. Dozele de aluminiu, hârtia, ambalajele din carton, plasticul au fost folosite pentru crearea unor rochii unicat, accesorizate cu bijuterii, pălării, poşete, curele. Cu puţină imaginaţie, deşeurile pot fi transformate în obiecte de artă. Se pot face chiar jucării, rame foto, evantaie, obiecte de uz casnic etc.
Reciclarea este o metodă prin care se evită atât risipa de resurse cât şi poluarea mediului. O singură sticlă de plastic reciclată salvează energia necesară funcţionării unui bec electric timp de şase ore.
Mesajul acestei campanii se adresează atât colegilor noştri liceeni, cât şi familiilor din care ei fac parte. Reciclând, fiecare dintre noi poate deveni un eco-model pentru cei din jur!
Mariana CHETROI
Adrian ZEBEGA,
Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Galaţi


Articole înrudite