29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Irigaţiile reprezintă o prioritate a Ministerului Agriculturii, care face eforturi pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Vor fi puse în aplicare mai multe opţiuni care vizează soluţii pe termen scurt, mediu şi lung. Conform declaraţiei ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prezent duminica trecută la Galaţi, dacă ar avea un miliard de euro, ar putea fi deservite 800.000 de hectare.
„Sigur că sunt mulţi care spun că ar trebui să gândim altfel de sisteme decât cele care există. Eu spun, ca şi eficienţă economică, dacă am avea un miliard de euro, am putea să deservim încă 800.000 de hectare. Acesta este targetul şi de aceea am tot vorbit de un miliard de euro pe care încercăm în continuare să îi atragem din fonduri de coeziune sau de dezvoltare regională. Vom avea discuţii în toamna acestui an, să vedem dacă reuşim acest lucru. Pe de altă parte, pe termen scurt, şi anul trecut, şi anul acesta, a trebuit să venim cu măsuri care să îi ajute pe fermieri să îi stimuleze să irige în ani care s-au anunţat a fi secetoşi. Astfel că anul trecut am redus preţul, irigând într-un alt mod decât până acum, mai mult pe timp de noapte”, a explicat ministrul Agriculturii. De asemenea, anul acesta,  Ministerul a venit cu o procedură de revizie tehnică - a fost adusă apa pe canalele principale de irigaţii mai aproape de fermieri şi a fost aprobată în Guvern, totul ca fermierii să plătească un preţ redus la jumătate.
„Anul acesta eu cred că s-au făcut eforturi extraordinare pentru preconizata secetă. Însă nu pot spune că am trecut de un anumit risc, cu toate că deja culturile au avut şi au în continuare o rezervă de apă şi arată bine până în momentul de faţă. Pe termen scurt, în perioada imediat următoare, dorim să investim aşa cum am început de anul trecut, în refacerea infrastructurii secundare de irigaţii. Anul trecut, nu mai puţin de 100 de milioane de euro au fost puşi la dispoziţia beneficiarilor. S-au depus proiecte şi vor începe prin a fi implementate în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor pentru a reface infrastructura secundară care este, în momentul de faţă, în proprietate privată”, a mai spus ministrul Daniel Constantin.


Articole înrudite