03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De felul nostru, ca naţie lăsată de Dumnezeu pe Pământ, avem darul compasiunii. Deşi în mod cotidian comunităţile noastre nu prea dovedesc unitatea, „românul sare totdeuna la greu”. Conaţionalii noştri, care din diferite motive au fost nevoiţi să aleagă plecarea cu bocceaua în spinare pe meleaguri străine, au privit năpasta albă ce a lovit România. Deşi departe de casă, distanţele s-au topit pentru românii din diaspora care simt în inimile lor greutăţile prin care trec conaţionalii. Astfel, românii din diaspora se mobilizează pentru a strânge ajutoare pe care să le ofere sinistraţilor din patria mamă. Mai mult, comunităţile româneşti vor întinde o mână de ajutor şi conaţionalilor ajunşi în marile capitale europene neavând norocul de a avea un job.
Gestul conaţionalilor strămutaţi a ajuns la noi printr-un comunicat semnat de Daniel Ţecu, preşedinte FADERE. În document se arată: „FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) a iniţiat sâmbătă, 11 februarie, un proiect umanitar destinat sinistraţilor din România, respectiv oamenilor care au fost afectaţi de valul de zăpadă şi ger. Proiectul constă în strângerea de pături, haine şi alte alimente uşoare, neperisabile, şi se va desfăşura în mai multe oraşe din Europa. Românii care locuiesc în Madrid, Castellon, (Spania) şi Roma, Verona, Torino (Italia) vor avea câte un punct de colectare a acestor ajutoare. Pe lângă grija faţă de sinistraţii din ţară, românii din Diaspora s-au organizat în echipe pentru a ajuta şi pe conaţionalii aflaţi acum în marile oraşe ale Europei, care nu au unde mânca şi dormi, deoarece nu-şi găsesc un loc de muncă pentru a se întreţine. Astfel, în Madrid, în acest moment sunt organizate 20 de echipe, care fac pachete cu hrană rece şi merg să le ofere oamenilor străzii. Şi în Roma, o echipă de tineri ai Bisericii Adventiste române asigură hrană şi pături unui număr de 150 de oameni ai străzii, dintre care nu toţi sunt români”.
Daniel Ţecu a adăugat: „Românii din Diaspora au fost întotdeauna solidari cu cei din ţară ajunşi în situaţii dificile. Pe lângă faptul că sunt în contact telefonic cu cei dragi din ţară, urmăresc zilnic televiziunile româneşti care transmit informaţii de la faţa locului”.


Articole înrudite