02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii conducerii şi ai Federaţiei Solidaritatea Metal, precum şi reprezentanţii desemnaţi de salariaţi ar trebui să se întâlnească în această dimineaţă şi mâine pentru a continua negocierile pe marginea prevederilor noului Contract Colectiv de Muncă, care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.
Rămâne de văzut dacă reprezentanţii celor două tabere vor discuta pe marginea articolelor din actualul contract care au rămas în divergenţă sau vor „ataca” cel mai fierbinte punct, şi anume capitolul salarizare, pe marginea căruia se anunţă cel puţin teoretic o luptă grea. În procesul verbal încheiat după finalizarea şedinţei de negociere desfăşurată pe data de 4 decembrie se arată că rămân în discuţie o serie de articole din actualul contract colectiv de muncă, cum ar fi 62, 65, 73, 95, 4, căzându-se de acord cu privire la zilele care sunt considerate nelucrătoare. Astfel, conform articolului 55 sunt considerate zile nelucrătoare zilele de sâmbătă şi duminică - pentru personalul de zi şi personalul din sectoarele ce lucrează în schimburi dar nu în tura continuă, sau zilele stabilite conform graficului, în cazul personalului pentru tura continuă. Potrivit aceluiaşi articol se mai prevede că sunt zile de sărbători legale şi religioase 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, prima zi şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, 8 septembrie - Ziua Metalurgistului. Articolul 55 mai prevede că două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora, sunt considerate libere nelucrătoare pentru personalul de zi şi vor fi plătite cu spor de 100% pentru personalul care lucrează pe bază de grafic.
Salarizarea, de la cerere la ofertă
Administraţia reaminteşte situaţia critică în care societatea se află în continuare din cauza crizei economice, menţionând totodată că „modul de supravieţuire” reflectă starea reală a societăţii în acest moment, se mai arată în procesul verbal. De asemenea, reprezentanţii conducerii menţionează că în această perioadă salariaţii sunt într-un program de reducere a săptămânii de lucru şi din păcate, din cauza contextului economic defavorabil care afectează în mod sever societatea, această măsură ar trebui prelungită pe întreg parcursul anului 2013. „În consecinţă, propunerea angajatorului este înlocuirea reducerii săptămânii normale de lucru cu o zi pe lună, respectiv reducerea cu 5% a salariului de bază individual în anul 2013, şi menţinerea prevederilor actualului contract referitoare la prime şi la sporuri”, se arată în procesul verbal de negociere. Reprezentanţii salariaţilor şi ai Federaţiei Solidaritatea CN Metal au menţionat că nu sunt de acord cu propunerea administraţiei şi că îşi menţin solicitările făcute anterior în ceea ce priveştre capitolul salarizare. Astfel, sindicaliştii au cerut ca noul contract să fie încheiat pe o perioadă de 2 ani, iar de la 1 ianuarie salariul de bază al tuturor salariaţilor să fie indexat cu 8,5%. Sindicaliştii au mai cerut ca pentru prima  acordată de ziua de naştere, de Crăciun, cu ocazia Zilei Metalurgistului, precum şi de Paşte să fie de 250 de lei, în timp ce prima de vacanţă să fie de 700 de lei.


Articole înrudite