16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, susţine că acest lucru se va întâmpla în toate oraşele importante din România cât şi în Bucureşti, unde sindicalişi din toată ţara, membri ai confederaţiilor sindicale, ar urma să îşi exprime dezacordul faţă de impunerile bugetare şi fiscale prevăzute în tratatul de guvernanţă fiscală care urmează să fie ratificat de către ţările Uniunii Europene. Potrivit declaraţiilor lui Petru Dandea, proteste vor avea loc simultan în 27 de ţări, unde sindicaliştii vor solicitarea guvernelor să nu ratifice tratatul care presupune adoptarea unor deficite mici de către fiecare ţară, ţările respective riscând sancţiuni drastice în cazul în care deficitele respective nu sunt îndeplinite.
„Este o iniţiativă a Consiliului Sindicatelor Europene de a organiza pe 29 februarie proteste în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Sindicatele nu sunt de acord cu stabilirea unor deficite atât de reduse deoarece acest lucru ar însemna să nu se mai facă investiţii. În următoarele zile ne vom consulta cu reprezentanţii celorlalte confederaţii sindicale din România şi vom stabili acţiuni comune de protest care vor consta în organizarea de acţiuni de protest atât în oraşele mari cât şi un miting în capitală”, ne-a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa.

Proteste care nasc semne de întrebare

Am încercat să luăm un punct de vedere referitor la participarea la această acţiune de la conducerea FSS Metarom, federaţie afiliată la Cartel Alfa, dar preşedintele acestei structuri sindicale nu a putut fi contactat telefonic. Punctul de vedere ar fi fost interesant şi din prisma faptului că două sindicate afiliate la FSS Metarom, şi anume Electrolux Satu Mare şi Romplumb Baia Mare, s-au confruntat în ultimele luni cu mari probleme, însă capii mişcării sindicale nu s-au gândit să facă nici măcar nişte acţiuni de pichetare în semn de solidaritate cu cei 800 de angajaţi ai Electrolux Satu Mare care au fost săptămâni întregi în grevă în timp ce colegii lor de la romplumb Baia mare au o soartă mult mai rea, aceştia urmând să fie disponibilizaţi deoarece societatea a intrat în insolvenţă. În timp ce problemele existente în economia reală, cea care asigură pensiile şi salariile bugetarilor, par să nu intereseze prea mult pe cei mai mulţi din şefii mişcării sindicale, iată că deficitul structural şi bugetar pare a avea mai mare importanţă.
Gheorghe Tiber, preşedintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Virgil Săhleanu, federaţie afiliată la confederaţia CSDR, nu a ezitat să îşi spună un punct de vedere pe marginea acestui subiect: „Nu am fost informat încă de către conducerea CSDR referitor la protestele de pe 29 februarie. Dacă vom primi o asemenea solicitare, de a participa la acţiune, ne vom consulta şi vom lua o decizie. Părerea mea personală este că mişcarea sindicală s-a politizat din cauza faptului că unii lideri de sindicat au cu totul alte interese, care nu ţin de binele salariaţilor care îi reprezintă. De asemenea, sunt dezamăgit de toţi liderii de sindicat care nu au organizat proteste atunci când se închideau locuri de muncă din economia reală, dispariţia locurilor de muncă respective arătându-şi din păcate efectele, şi anume faptul că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor”.

Articole înrudite