03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societatea civilă gălăţeană, noi parteneriate peste Prut
Societatea civilă gălăţeană, noi parteneriate peste Prut

Una dintre organizaţiile dinamice şi foarte activă în planul relaţiilor cu românii din Basarabia, Asociaţia Danubiana Galaţi a demarat, săptamâna trecută, un nou program de colaborare cu organizaţiile de peste Prut. Potrivit declaraţiilor lui Marius Crudu, vicepreşedinte al asociaţiei gălăţene, un prim pas s-a făcut după semnarea acordului de parteneriat cu Asociaţia Obştească "Sport Club Vişnevscaia" localitatea Vişniovca, din raionul Cantemir, Republica Moldova.
Sprijinită de consilierul lui Veaceslav Şaramet, Secretar de Stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Mihai Creţu, fost absolvent de drept al Facultăţii de profil din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, delegaţia gălăţeană a vizitat mai multe localităţi din Republica Moldova, în vederea extinderii paletei de parteneri şi proiecte dezvoltate cu "fraţii" de peste Prut.

"Şcoala de vară dunăreană", un proiect dedicat Anului Centenar

Reamintim că Asociaţia Danubiana Galaţi a încheiat recent un amplu proiect transfrontalier, finanţat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, "Şcoala de vara dunareană". Ajuns, deja, la a III-a ediţie, proiectul a implicat, pe lânga membrii Asociaţiei Danubiana, lider de proiect, şi reprezentanţi ai altor şase organizaţii şi instituţii partenere: Colegiul Naţional „Costache Negri”, „Centrul Cultural Dunărea de Jos” şi Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi; Asociatia „Ialpug” şi „Centrul de Informare al României” din Ismail - Ucraina; Asociaţia „Răsăritul Românesc” - Moldova. În sprijinul desfăşurării activităţilor propuse, participanţii la proiect au beneficiat şi de efortul financiar şi material a mai multor organizaţii atrase de ineditul şi tema aleasă în proiect. Concret, timp de o săptamâna, 50 de cadre didactice, profesori şi învăţători din Ucraina şi Republica Moldova au participat la numeroase manifestări, pe baza unui program educaţional şi cultural cu specific pe limbă, istorie şi tradiţii româneşti.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Danubiana Galaţi, Antoaneta Crudu, ediţia din acest an şi pleiada evenimentelor derulate au fost dedicate Sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
Programul bogat al manifestărilor a cuprins, de altfel, în acest sens, pe lânga vizitele grupului de profesori la instituţii de cultură gălăţene şi expuneri a personalităţilor locale dedicate Anului Centenar: Biblioteca Judeteană „V.A. Urechia”, Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltanea”, Catedrala Arhiepiscopală şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine „Dunărea de Jos”, Muzeul Satului şi Grădina Zoologică, din Pădurea Gârboavele, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi. O zi întreagă a fost dedicată vizitei la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărăşeşti, judeţul Vrancea, moment de mare încărcătură emoţională pentru cei prezenţi, care au participat şi la o slujbă de pomenire a eroilor neamului, după depunerea coroanelor de flori la monumente.
De amintit este faptul că manifestările "Şcolii de vară dunărene" au început într-un cadru oficial, prin intonarea imnului României, în prezenţa a numeroase personalităţi culturale din Galaţi, Bucureşti dar şi din sudul Ucrainei şi Republica Moldova, în aula Colegiului Naţional "Costache Negri" (Liceul Pedagogic din Galaţi). Şi s-a finalizat în sala de festivităţi a instituţiei, în spiritul tradiţiilor româneşti, prin "Seara Portului, Cântecului şi Dansului românesc", un spectacol de folclor autentic şi mâncare tradiţională care a întregit momentul decernării diplomelor de participare beneficiarilor proiectului transfrontalier.


Articole înrudite