27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societăţile de recuperări debite nu au dreptul să execute silit debitorii
Societăţile de recuperări debite nu au dreptul să execute silit debitorii

În ultimii ani, mii de români se confruntă cu situaţia în care sunt executaţi silit pe motiv că nu mai reuşesc să-şi achite ratele lunare la bancă. Tot astfel, piaţa executărilor silite a crescut considerabil, fiind înfiinţate, de la an la an, nenumărate societăţi comerciale care preiau aceste datorii printr-un contract de cesiune încheiat cu banca, urmând să demareze executarea silită împotriva debitorilor pentru nişte sume mult mai mari. Ceea ce este esenţial să ştie cei care au datorii la bănci este faptul că, în situaţia în care a intervenit un contract de cesiune a creanţei între bancă şi o societate comercială, aceasta din urmă nu mai este supusă normelor si controlului BNR întrucât nu este instituţie bancară, ceea ce înseamnă că dobânzile şi penalităţile pot creşte la infinit. În scurt timp de la cesiune, bunurile debitorului, atât cât erau la data cesiunii, pot ajunge insuficiente pentru a acoperi creanţa cesionată, umflată cu penalităţi care curg la infinit.
O decizie a Tribunalului Cluj vine în ajutorul românilor şi arată că „atunci când creditorul care solicită executarea silită a unui contract de credit este creditorul cesionar în urma încheierii unei cesiuni de creanţă cu instituţia de credit, executarea silită este lipsită de un titlu executoriu”. De asemenea, instanţa a mai invocat faptul că izvorul juridic al litigiului şi al urmăririi silite în niciun caz nu îl poate constitui contractul de credit, ci contractul de cesiune de creanţă, or, acesta din urmă nu constituie titlu executoriu, potrivit legii.
Societatea care preia datoria nu este parte în acest contract de credit, ci este doar un terţ. Adresându-se acestei societăţi, banca a renunţat la dreptul de a executa silit debitorul. Societatea care preia creanţa a dobândit un drept de creanţă împotriva debitorului în temeiul contractului de cesiune şi nu în temeiul contractului de credit încheiat între bancă şi împrumutaţi. Pe calea unei contestaţii la executare, debitorii astfel executaţi silit au şanse mari de câştig.

Cabinet Individual de Avocatură Ioan Mihai Tănase


Articole înrudite