04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi în judeţul Galaţi sunt nu mai puţin de 20.000 de şomeri, din care cei mai mulţi sunt neindemnizaţi, mulţi primind VMG, la bursa locurilor de muncă care a fost organizată vineri de către AJOFM Galaţi au venit să îşi caute un loc de muncă doar 1.600 de persoane, din care doar 162 au depus un CV la standurile celor 62 de firme care au pus la bătaie 380 de posturi. Cele mai multe locuri de muncă, şi anume de 250, au fost oferite de o firmă de confecţii care a dorit să angajeze personal calificat dar şi necalificat pe o perioadă nedeterminată. Firma respectivă încearcă de mai bine de un an de zile să încadreze personal, lucru pe care nu l-a reuşit, semn că fie că nu există gălăţence care chiar doresc să muncească, fie salariile şi condiţiile de muncă nu pot fi acceptate. Un alt punct de atracţie a fost standul Biroului de Informare-Recrutare al Centrului Militar Galaţi, unde multe persoane au venit să se intereseze cum pot ajunge să slujească pentru armată. Şi ArcelorMittal Galaţi a participat la bursa locurilor de muncă, dar cu o ofertă mult mai redusă comparativ cu anii precedenţi. Mulţi dintre cei care au venit la bursa locurilor de muncă şi-au depus CV-urile la mai multe standuri, sperând că astfel vor avea o şansă în plus să fie angajaţi, în timp ce unii au venit pentru a căuta un alt loc de muncă deoarece cel actual nu le mai convine.
„Am terminat acum 2 ani liceul, acum sunt studentă la o facultate particulară din Galaţi şi am venit să îmi caut un loc de muncă deoarece părinţii mei nu îşi mai pot permite să îmi plătească taxele, mai ales că tata a ieşit recent la pensie. Am mai încercat să mă angajez dar mi s-a cerut experienţă, pe care nu o aveam, aşa că este greu dacă nu ai o relaţie să îşi găseşti un loc de muncă, mai ales dacă eşti tânăr”, ne-a declarat Mihaela Avasiloaie.
Şi George Garben a venit să îşi caute un loc de muncă, dar tânărul, care este student în ultimul an la Facultatea de Metalurgie, ar dori un job care să îi permită să lucreze doar câteva ore pe zi de acasă: „Mi-aş dori un job care să nu presupună să merg la muncă ci să lucrez de acasă, pentru că sunt în ultimul an la facultate şi trebuie să învăţ pentru examenele de la terminarea facultăţii”.
Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, a declarat că vor fi organizate programe de reorientare profesională, care ar urma să fie finanţate, ceea ce ar însemna o şansă pentru şomeri de a învăţa o nouă meserie şi de a-şi găsi un alt loc de muncă. Cu o condiţie, am îndrăzni să spunem noi: ca în Galaţi să apară investiţii, dar nu numai în mall-uri ci şi în producţie.
În marea agitaţie din holul Universităţii Galaţi am văzut feţe triste, oameni dornici să-şi găsească de lucru, dar şi semeni cu speranţă, care au depus cât mai multe CV-uri, în speranţa că odată cu primăvara se vor dezgheţa producţia şi serviciile din judeţul nostru.
„Au fost depuse 162 de CV-uri şi vom vedea rezultatul peste ceva timp. În ceea ce priveşte programele de reorientare profesională de viitor, suntem acum într-o etapă de studiu şi discuţii cu agenţii economici şi sperăm, în măsura în care vom primi finanţare, să dăm şansa reorientării profesionale şi altor semeni din evidenţa AJOFM Galaţi”, ne-a spus Cezar Năstase, directorul instituţiei.
Şi ar mai fi de spus ceva: nu am văzut la bursa locurilor de muncă niciun reprezentant al administraţiilor locale şi judeţene, de parcă problema şomajului este doar a şomerilor.


Articole înrudite