19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalul de Urgenţă obţine despăgubiri substanţiale de la un anestezist vinovat de malpraxis
Spitalul de Urgenţă obţine despăgubiri substanţiale de la un anestezist vinovat de malpraxis

Anestezistul Violeta Ghinea a fost obligată să plătească Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” aproape 130.000 de lei, suma urmând a fi actualizată în raport cu rata inflaţiei de la 01.07.2013 şi până la data plăţii efective, pentru a acoperi prejudiciul cauzat unităţii medicale într-un caz în care medicul a fost găsită vinovată de malpraxis, decizia fiind pronunţată ieri de Tribunalul Galaţi. Violeta Ghinea a fost găsită vinovată pentru uciderea din culpă a unui băiat de 13 ani, fiind condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Este pentru prima dată când justiţia gălăţeană hotărâşte ca prejudiciul cauzat unei unităţi medicale de culpa unuia dintre medicii săi să fie suportat de persoana în cauză. Şi Comisia de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a găsit-o vinovată pe Violeta Ghinea de malpraxis, decizia fiind confirmată de Judecătoria Galaţi. Judecătorii au stabilit ca Violeta Ghinea, împreună cu spitalul şi asiguratorul SC Generali România Asigurare Reasigurare SA, să plătească familiei băiatului daune materiale de 65.000 de lei şi daune morale de 50.000 de euro.
La daunele amintite se adaugă cheltuieli de 101.298 de lei efectuate cu spitalizarea lui Andrei, dar şi alţi 11.868 de lei, pe care anestezistul a fost obligat să le achite împreună cu spitalul la care lucra şi asigurătorul către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

Copilul a murit din cauza complicaţiilor

Povestea a început în 2006, când un adolescent, Andrei Nicodim (13 ani), a fost internat cu suspiciune de apendicită acută. Anestezistul a practicat o procedură medicală numită rahianestezie, folosind o combinaţie de anestezice (xilină şi fentanyl), dar nu a urmărit reacţia pe care copilul o putea avea. Andrei a suferit mai multe complicaţii din cauza anestezicelor, intrând în stop cardiorespirator şi apoi în comă. El a fost dus pe la mai multe spitale din ţară, pornind de la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Spitalul de Pnemonologie Chirurgie Toracică „Marius Nasta” Bucureşti, fără a-şi mai reveni însă din comă. Andrei Nicodim a fost readus la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a decedat pe 30 iulie 2006.


Articole înrudite