15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Potrivit Poliţiei Române, pentru prima dată în ultimii şase ani infracţiunea de furt prezintă o scădere semnificativă (-8,3%) şi rămâne principala infracţiune săvârşită în România.
Se înregistrează scăderi în principal la faptele de furt din locuinţe (-11,7%), la furturile din bănci (- 30,8%), la furturile din case de schimb valutar şi amanet (- 14,3%) şi la furturile din case de bani (-64,5%).
Lovirile şi vătămările cauzatoare de moarte au scăzut anul trecut cu 40% faţă de 2012, în scădere fiind şi infracţiunile referitoare la tentativa de omor, omorul sau tâlhăriile care s-au soldat cu moartea victimei, a precizat marţi şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, la bilanţul instituţiei.
"Se înregistrează scăderi semnificative la aproape toate categoriile de fapte: omor (-17,2%), tentativa de omor (-7,8%), loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (-40,3%), tâlhărie cu moartea victimei (-60%). Important este faptul că toate aceste categorii de fapte prezintă scăderi şi în mediul stradal, unde au un impact deosebit asupra percepţiei siguranţei cetăţeanului. Eficienţa poliţiştilor, coroborată cu buna colaborare cu unităţile de parchet, a condus la creşterea procentului de identificare a autorilor, astfel că, în dosarele penale de omor, acesta a fost de 97,3%, faţă de 96,8% în anul 2012. De remarcat faptul că pentru prima dată în ultimii 10 ani criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creştere, ci o scădere importantă, cu peste 9%", a subliniat Tobă.
Poliţiştii români au desfăşurat anul trecut 105 misiuni operative pe teritoriul altor state, dintre care 77 au fost misiuni de patrulare şi de sprijinire a autorităţilor de aplicare a legii.
Tot anul trecut, Poliţia Română a participat cu 83 de poliţişti, dislocaţi în cinci teatre de operaţiuni de menţinere a păcii pe trei continente, în misiunile din Haiti, în Republica Democrată Congo, Afganistan şi Georgia, iar alţi poliţişti desfăşoară activităţi, în calitate de experţi, în cadrul unor organizaţii internaţionale.


Articole înrudite