07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi, pătată cu vopsea roşie
Statuia lui Mihai Eminescu din Galaţi, pătată cu vopsea roşie

Aşa arată acum prima statuie din România ce îl reprezintă pe marele poet, sculpată în 1911 de către Frederic Storck. Statuia a fost vandalizată de 30 de ori, dar odată cu supravegherea video din parcul care îi poartă numele, situaţia nu s-a mai repetat. În schimb, în acest an, pe 15 iunie, acţiunea bine intenţionată de a pune flori şi ghirlande statuii, flori asigurate de salariaţii de la protocol ai Primăriei, s-a încheiat cu deteriorarea monumentului.

Din ghirlanda cu flori pusă pe statuie a curs vopsea. Ploaia a curăţat florile proaspăt vopsite şi a înroşit monumentul. Reprezentanţii Primăriei spun că a fost un accident. Martorii spun că înainte de a aşeza ghirlanda pe statuie, s-ar fi murdărit pe degete şi reprezentanţii de la protocol, de la Primărie, care ar fi achiziţionat-o.

Grav este că nu s-a apelat la specialişti ci au fost puşi muncitorii de la Ecosal să o spele, evident că mai rău au făcut. La aproape două luni de la incident, se va apela într-un final la specialişti. Vopseaua rezistă pe statuie. „Este un accident nefericit. Vopseaua provine de la o ghirlandă depusă cu prilejul unor activităţi desfăşurate în cinstea poetului. S-a încercat curăţarea statuii, dar fără a insista prea mult pentru a evita degradarea acestui monument”, a explicat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

S-au făcut, tot acum, notificări către Direcţia de Cultură şi Muzeul de Istorie. „Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a primit în cursul zilei de ieri o sesizare cu privire la prezenţa unor urme roşii pe statuia monument istoric a lui Mihai Eminescu. O echipă s-a deplasat imediat la monument. Ipoteza de lucru este că o coroană care a fost depusă ar fi avut ceva flori din hârtie creponată sau ceva dat cu vopsea roşie şi aceea a curs”, a precizat Maria Răileanu, Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi. Aceeaşi sursă a mai precizat şi faptul că s-a cerut Primăriei să facă demersuri astfel încât statuia să fie adusă la forma iniţială.

Neglijenţa costă! Este concluzia în această situaţie a lui Gheorghe Andreescu, artist plastic, cel care a refăcut de atâtea ori statuia după aproape cele 30 de vandalizări. „Dintr-o initiaţivă laudabilă, din neştiinţă s-a întâmplat lucrul acesta. Intemperiile au creat o porozitate, această statuie a avut o patină lucioasă, a fost frecată cu o sare specială care dădea patina. Datorită intemperiilor ea a devenit poroasă, iar roşul a pătruns adânc, structural. Neglijenţa costă!”, a precizat artistul plastic.

Au trecut aproape două luni de la îmbibarea cu vopsea şi pe timp ce trece, procesul de curăţare poate deveni din ce în ce mai anevoios fiind vorba de compuşi chimici.


Articole înrudite