03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În „era industriei”, municipiul Tecuci oferea locuri de muncă atât pentru tecuceni, cât şi pentru locuitorii comunelor limitrofe. Cum industria a dispărut în ultimii ani, muncitorii din fabrici au devenit şomeri de lungă durată, oameni cu meserie dar fără viitor. Dacă la nivelul oraşului situaţia locurilor de muncă s-a degradat considerabil în ultimele două decenii, la nivel rural situaţia este şi mai gravă, având în vedere faptul că pruncii familiilor de şomeri au devenit la rândul lor şomeri, beneficiari ai Legii 416. Este dezamăgitor faptul că cei mai mulţi dintre cei „înrolaţi” la „416” nu au niciun fel de studii sau au studii incomplete, ceea ce îi face incompatibili cu ideea de formare. Neavând nicio clasă, fiind pur şi simplu analfabeţi, nu pot fi înscrişi la cursurile de perfecţionare sau formare organizate de  AJOFM Galaţi sau ALOFM Tecuci.
„În momentul de faţă avem 7.570 şomeri de lungă durată, tineri cu vârste de până în 25 de ani, dar şi peste 25 de ani. Din acest total avem 727 şomeri de lungă durată fără studii deloc, care nu au nicio clasă, deci sunt analfabeţi, iar 1.855 de şomeri sunt cu studii incomplete. Această categorie destul de amplă de şomeri de lungă durată este reprezentată de cei ce beneficiază de prevederile Legii 416 şi pentru care nu avem niciun fel de formulă de şcolarizare. Aceste persoane, majoritatea din mediul rural, nu îşi pot găsi un loc de muncă decât în construcţii sau agricultură, însă aceste domenii sunt sezoniere şi ca atare indemnizaţia primită lunar rămâne baza”, ne-a declarat Vasile Vârtosu, director adjunct din cadrul AJOFM Galaţi.
Cei mai mulţi şomeri se regăsesc la Ghidigeni - 610, Brăhăşeşti - 578, Valea Mărului - 320, iar la polul opus se află comunele Lieşti - 21, Matca - 40, Priponeşti - 51 şi Þepu - 69 şomeri.


Articole înrudite