30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prefectul a fost conştiincios în săptămâna anterioară, aşa că se putea omul premia pe sine şi amicii săi, cu un bal de Ziua Unirii, nu-i aşa?!
Să ne amintim faptele sale de hărnicie: pe la începututl săptămânii anterioare convocase o şedinţă extraordinară a Comisiei de Dialog Social pentru a mima dialogul, conform directivelor trasate de premierul Boc; s-a întâlnit cu protestatarii (pe care se gândea să îi servească cu ceai cald, şocând jurnaliştii cu ideea sa năstruşnică) concomitent minimalizând nemulţumirile protestatarilor, concluzii pe care avea să le trimită şi în raportul către Guvern; a încercat să liniştească spiritele datornicilor de la Iveşti care vor să primească venit minim garantat, chiar dacă nu şi-au plătit amenzile rutiere către stat. Deci, după toate astea, se putea preocupa să îşi pieptene părul ...de bal, pentru a marca Ziua Unirii.
Nu importă că ţara seamănă tot mai mult cu o oală sub presiune gata să explodeze de proteste, prefectul gălăţean Paul Florea se pregătea de o mare chindie pentru marţi, 24 ianuarie, la Restaurantul Continental, începând de la ora 18.00. Pe surse se discuta despre o sumă de circa 200 de lei ce ar fi trebuit achitată per cap de participant, banii urmând să se achite la sosirea la Restaurantul Continental, şi nu în holul Universităţii, unde era programat evenimentul oficial pentru publicul larg, la care trebuia să fie filmaţi politicienii vremii, ca să se vadă la TV. Invitaţia purta în colţul din dreapta sus o siglă ce amintea de cea a Casei Regale, fără să fie aceeaşi. Însă, desigur, acest mic detaliu le-a adus multora semne de întrebare: a devenit prefectura reprezentantă a Casei Regale? Gafa se încadrează în trendul de „profesionalism exemplar” în comunicare cu care ne-a obişnuit Prefectura în ultima perioadă de timp. Poate însemnele similare unora regale de pe invitaţia Prefecturii s-or trage de la faptul că Regele Mihai şi Casa Regală nu a invitat picior de PDL-ist anul trecut, pe 25 octombrie, la aniversarea celor 90 de ani de viaţă ai singurului supravieţuitor dintre liderii lumii, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial? Trebuie să se scoată şi ei cumva, nu-i aşa?! Necunoscute ni se arată sensurile ideilor ... de pe la prefectura noastră.
Şi fiindcă e ştiut faptul că unii dintre PDL-işti nu prea le au cu eticheta, pe invitaţia cu pricina era trecută o menţiune privind obligativitatea ţinutei: sobră-elegantă. Că de, unora trebuie să le scrii limpede, altfel ar putea să apară încălţaţi cu adidaşi, să se îmbrace cu blugi şi tricourile negre mulate, cu tot cu ceafa lată din dotare cu care i-a înzestrat natura...
Liberalii au criticat momentul ales
Ideea prefectului privind organizarea pe 24 ianuarie a „Balului Unirii” a fost etichetată de liderul liberalilor gălăţeni drept „penibilă”, în situaţia protestelor de stradă actuale. Dobre a declarat: „E penibil ca în situaţia în care suntem reprezentantul Guvernului în teritoriu să facă Balul Unirii ...Poate simte nevoia să îi invite şi pe oamenii care demonstrează în faţă... Mi se pare o glumă tristă şi un răspuns pe măsura ideilor acestui partid care din păcate încă ne mai guvernează”.
Paranghelia oficială - anulată
Jurnaliştii aflaseră de prin oraş de minunata idee a balului, căci comunicatorii Prefecturii nu se obosiseră să ofere detalii. Evident, iniţiativa prefecturii a fost prilej de descreţire a frunţilor jurnaliştilor, chiar dacă subiectul nu a fost abordat de fiecare ziar sau post TV.
Prefectura a trimis duminica dimineaţa un comunicat prin care anunţa anularea balului, revenirea la programul consacrat marcării Unirii de-a lungul timpului, oferind detalii tardive despre evenimentul cu pricina, concomitent certându-i pe criticii evenimentului, strecurând şi ideea inexactă că presa locală ar fi fost încântată de idee. Mai mult, evenimentul în sine ar fi fost aşteptat de gălăţeni (deşi aşa cum menţionam anterior presa nu a oferit detalii despre posibilitatea gălăţenilor de a participa la controversatul bal), precum şi de persoane din afara graniţelor ţării. Dar chindia amânată acum va putea fi recuperată cu ocazia altor două evenimente (29 iunie şi 29 decembrie) la care prefectura anunţă că nu va renunţa. În comunicatul instituţiei ce reprezintă guvernul în teritoriu se arată: „La iniţiativa prefectului judeţului Galaţi, în data de 02.01.2012 s-a constituit un grup de sprijin şi de lucru, având ca obiectiv organizarea unor evenimente în municipiul nostru, în urma cărora Galaţiul ar fi devenit capitala României timp de trei zile. Participanţii au convenit ca aceste zile să fie:
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor, 29 iunie – Ziua Dunării şi 29 noiembrie – ziua Sfântului Apostol Andrei. Pentru ziua de 24 ianuarie s-a convenit organizarea unor acţiuni, conform unui program care a cuprins şi organizarea Balului Unirii.
Menţionăm ca finanţarea balului urma să se realizeze prin contribuţia exclusivă a participanţilor, fără să se apeleze sub nicio formă la finanţarea din bani publici. Ideea balului a fost îmbrăţişată de majoritatea gălăţenilor şi a presei locale, cu câteva excepţii.
Balul a fost gândit ca o formă de implicare directă a gălăţenilor care, prin contribuţii benevole, să asigure finanţarea unor acţiuni, evenimente şi obiective destinate creşterii interesului şi aprecierii faţă de Galaţi. (...) Din cauza contextului politic şi social din ultimele zile, organizatorii evenimentului au considerat că ar fi bine să renunţe la organizarea balului în acest an, dar să continue acţiunile pentru atingerea obiectivelor convenite. (...) Dacă de Ziua Unirii am fi dat dovadă de unitate în gândire şi acţiune, evenimentul ar fi prins viaţă încă din acest 24 ianuarie.” Pam-pam!


Articole înrudite