06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Traseele artistice mi le-am construit singură, alegându-mi oamenii cu care m-am însoţit, sau ei alegându-mă pe mine"
"Traseele artistice mi le-am construit singură, alegându-mi oamenii cu care m-am însoţit, sau ei alegându-mă pe mine"
Mihaela Brumar, îndrăgita profesoară de pictură de la Palatul Copiilor şi Elevilor Galaţi pune, mai presus de toate unitatea şi comunicarea cu ceilalţi membri ai familiei. Şi acest lucru se răsfrânge, fără doar şi poate, şi asupra copiilor pe care îi îndrumă zilnic şi care, în sinceritatea lor, îi simt căldura şi grija cu care îi călăuzeşte într-o lume plină de culoare. "Studiile mele sunt în domeniul artelor decorative şi ale designului. Arta plastică este o opţiune a ultimilor ani. De altfel, traseele artistice mi le-am construit singură, alegându-mi oamenii cu care m-am însoţit, sau ei alegându-mă pe mine. Conştiinţa propriei libertăţi o am din familie, cred că ai mei au fost interesaţi mai mult de felul în care răzbat ca om în viaţă, de calităţile umane pe care le am, decât de modalităţile de exprimare plastică. Întotdeauna au fost punct de sprijin, suntem o familie unită", mărturiseşte profesoara de pictură.
Reporter: Ce fac membrii grupării Athanor în perioada aceasta? Care este următorul proiect pe care îl puneţi la cale?
Mihaela Brumar: Ne-am bucurat împreună de sărbători. Este perioada în care proiectele se discută şi se pun pe hârtie, cu dorinţa ca acestea să nu rămână în faza de intenţie, ci bine fundamentate, să aibă finalitate. Un prim proiect va antrena o parte din membrii mişcării Athanor, acesta fiind un experiment ce include aria fotografică. În derularea cronologică, un al doilea proiect se referă la o selecţie de lucrări de artă plastică din perioada realist-socialistă, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi. Demersul creativ presupune aşezarea pe simeze a operelor anilor ce s-au caracterizat printr-o limitare a exprimării, în paralel cu răspunsurile plastice alternative, ale artiştilor din mişcare. Vom realiza un dialog cu interpretări, abordări inedite, noi soluţii tehnice, generate de contextul actual social, în care artistul este liber, nelimitat de compromisuri ideologice.
R: Cum este Eduard Constandache (n.r. - liderul mişcării Athanor, în cadrul căreia activează şi  Mihaela Brumar) dincolo de aparenţe?
MB: Disponibil, deschis, elastic în gândire, pregătit pentru a găsi soluţii şi a media în orice context, în cadrul grupării atunci când se discută un nou proiect, sau între prieteni. Cu un umor fin, lucid şi selectiv din punct de vedere social, Eduard Costandache este un visător ce caută noi subtilităţi în drumurile întreţesute ale genurilor artelor plastice contemporane.
R: Sunteţi profesor de pictură la Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi. Lucraţi, săptămânal, cu zeci de copii. Deşi tehnica avansată le face cu ochiul şi ar putea picta folosind programe speciale la PC, ce observaţi în plus la aceşti copii?
MB: Arta digitală este un mijloc de exprimare, o prezenţă de necontestat în contextul actual artistic. Se lucrează cu imaginile electronice de zeci de ani, de la instalaţii la arta fotografică, câmpul deschis de computer este foarte generos. Acesta rămâne totuşi doar un instrument. Copiii, asemeni nouă, sunt deschişi noilor tehnici, şi acesta este un lucru foarte bun. Dar, evident, în educarea unei personalităţi (artistice sau nu) sunt mulţi paşi. Enumăr câţiva şi lista rămâne deschisă: să ai abilitatea de a deschide un tub de culoare, să ai curiozitatea amestecurilor fizice cromatice, să poţi duce cu creionul pe hârtie o linie dreaptă, să decodifici o lucrare de artă cunoscând alfabetul de semne, simboluri, metafore, să îţi imaginezi o lucrare înainte de a o proiecta, indiferent de mijloacele pe care le vei utiliza. Copiii care vin la Cercul de pictură şi desen la Palat au bucuria descoperirilor propriilor trăiri, au curiozităţi care îi întregesc, îi formează ca personalităţi complexe, sensibile la spaţiu, mişcare, timp, sunet, formă şi culoare.
R: Care este următorul proiect pe care îl aveţi în vedere, în calitate de profesor îndrumător al micilor artişti?
MB: În prima parte a anului 2012 urmăresc realizarea unui proiect în care să fie implicaţi copiii avansaţi de la Cercul de pictură şi desen de la Palatul Copiilor şi Elevilor şi o grupă de copii cu dizabilităţi din oraş. O lucrare comună, de mari dimensiuni. Există un acord de parteneriat încheiat între Palat şi Muzeul de Artă Vizuală, reprezentat aici prin muzeografa Mihaela Lefterache. Proiectul se va desfăşura în luna iunie, în curtea primitoare a Muzeului, ca de obicei, acesta fiind locul care reflectă cel mai bine suflul artistic al Galaţiului. Cultivarea sensibilităţii copiilor, capacitatea de a aprecia frumosul din natură şi pe cel creat de om, dezvoltarea comunicării în grup, învăţarea unui contact verbal şi nonverbal adecvat cu ceilalţi, sunt câteva puncte urmărite pentru realizarea acestui proiect. Pentru crearea unor condiţii cât mai primitoare (apă, bufet rece), pentru materiale şi instrumente de lucru, diplome şi premii, suntem în căutare de sponsori.
R: Care este oraşul de care vi se face dor mereu?
MB: Bucureşti, oraşul în care mi-am făcut studiile şi în care îmi regăsesc prietenii.


Articole înrudite