04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou an şcolar, cu probleme vechi şi noi
Un nou an şcolar, cu probleme vechi şi noi

Deşi 64 de unităţi de învăţământ dintre cele 420 existente în judeţul Galaţi (15%) nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, toate vor începe anul şcolar pe 12 septembrie, a anunţat, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache. Potrivit acesteia, dintre cele 64 de unităţi învăţământ, şase grădiniţe sunt în municipiul Galaţi (în general, grădiniţe aflate la parterul unor blocuri), iar celelalte 58 de şcoli şi grădiniţe sunt în mediul rural. Grădiniţele din municipiul Galaţi nu au primit autorizaţie pentru că nu îndeplinesc normele privind cubajul de aer şi nici spaţiile de joacă, în timp ce şcolile din mediul rural nu au apă curentă şi canalizare, iar toaleta este în curte, astfel de situaţii fiind întâlnite în localităţile: Lungeşti (comuna Bălăbăneşti), Drăguşeni, Gohor, Slivna, Balinteşti, Pleşa, Fârţăneşti. Potrivit inspectorului şcolar general Mioara Enache, este vorba despre aceleaşi şcoli care nu au avut autorizaţie sanitară de funcţionare nici anul trecut.
„Sunt aceleaşi unităţi de învăţământ care an de an nu primesc autorizaţie de funcţionare. Situaţia lor nu poarte fi rezolvată decât de către autorităţile locale, dar remedierea problemelor presupune investiţii semnificative. Cu toate acestea, şi aceste unităţi şcolare vor începe luni cursurile, ca în fiecare an", a spus Mioara Enache. Aceasta a mai adăugat că, deşi încă se fac lucrări de igienizare în şcolile din municipiul Galaţi, există promisiuni ferme ca ele să se termine până luni, la începerea şcolii. În plus, “acolo unde lucrările vor continua, ele nu se vor desfăşura acolo unde învaţă elevii”, a adăugat Mioara Enache.
În total, în anul şcolar 2016-2017, la nivelul judeţului Galaţi sunt 85.253 de elevi, din care 53.000 în municipiile Galaţi, Tecuci şi oraşele Tg. Bujor şi Bereşti, iar 32.253 elevi – în mediul rural. “Numărul elevilor din acest an şcolar este cu 500 mai mic decât cel din anul şcolar 2014-2015, o diferenţă ce rezultă din scăderea numărului populaţiei”, a spus Mioara Enache.  

Probleme cu manualele

În ceea ce priveşte manualele şcolare, acestea au fost distribuite la clasele I-IV în proporţie de 90%, însă la clasa a IV-a lipsesc tocmai manualele de matematică, limba română, engleză, istorie şi geografie. La claseele V-X, manualele sunt asigurate în proporţie de 70% din fondul nou (manualele noi fiind aduse), iar 30%, din fondul deja existent. În schimb, la clasele XI-XII, manualele sunt aşteptate să sosească abia în perioada 1 -15 octombrie! Cum numai la nivelul judeţului Galaţi este vorba despre 105.000 manuale – care trebuie, la rândul lor, distribuite şcolilor din Galaţi dar mai ales din mediul rural, procedură care va mai întârzia încă o dată termenul la care vor ajunge acestea pe băncile şcolilor – este clar că manualele vor ajunge foarte târziu în faţa elevilor. Având în vedere că acest lucru ar însemna peste o lună de şcoală fără manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a, inspectorul şcolar spune că “perioada respectivă va fi destinată recapitulărilor”, însă este clar că elevii îşi vor cumpăra manuale de la elevii mai mari, pentru că nu îşi permit să rămână în urmă cu peste o lună în predarea materiei. Cumpărarea de către elevi a manualelor nu va demonstra decât eşecul proiectului guvernamental de a asigura manuale gratuite pentru elevii de clasa a XI-a şi a XII-a, un proiect ce ar fi fost util dacă Guvernul nu ar fi întârziat cu licitaţiile şi ar fi distribuit în timp util manualele, astfel încât elevii să le aibă din 12 septembrie!   

O masă caldă la o şcoală din Frumuşiţa

Şi dacă tot vorbim de proiecte guvernamentale, să precizăm că din cele 22 de şcoli din toată ţara în care se va implementa, ca proiect-pilot, programul “o masă caldă la şcoală”, una se află în judeţul Galaţi. Este vorba despre şcoala “Petru Rareş” din comuna Frumuşiţa, unde 330 de elevi (preşcolari şi şcolari de clasele V-VIII) vor primi câte o masă caldă pe zi.  
Cât priveşte şcolile profesionale, la nivelul judeţului Galaţi au rămas 280 de locuri neocupate la liceu (zece clase), a mai anunţat inspectorul şcolar general Mioara Enache. Potrivit acesteia, este vorba de clasele de construcţii, agricultură şi mecanică de la liceele: Anghel Saligny, Radu Negru şi Paul Dimo din Galaţi, Ovid Caledoniu – Tecuci şi liceele din Cudalbi şi Corod. În funcţie de opţiuni, clasele cu foarte puţini elevi vor fi comasate, a mai spus Mioara Enache.


Articole înrudite