05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Variaţia mare de temperatură de la zi la noapte, uneori şi de 15-20 de grade, precum şi alternarea foartea rapidă a câtorva zile cu temperaturi mari urmate de alte câteva cu temperaturi mici, asta ar fi explicaţia medicilor referitoare la faptul că nici în ultima săptămână de raportare numărul celor afectaţi de viroze în judeţul Galaţi nu scade deloc sub 2.000.
„Am înregistrat din nou 2.201 cazuri de viroze respiratorii, din acestea 63 su fost persoane care au suferit complicaţii şi au necesitat internarea. Chiar dacă, ca şi număr, se observă o uşoară scădere faţă de săptămâna anterioară de raportare, se înregistrează o creştere cu 40% a numărului de viroze comparativ cu săptămâna similară a anului trecut. Anul acesta oricum numărul virozelor respiratorii a fost mai mare, comparând media săptămânală, decât anul trecut. Anul trecut aveam o medie săptămânală de 1.600-1.700 de viroze respiratorii şi un vârf de 2.800 de cazuri, în timp ce în acest an avem o medie săptămânală de 2.000 de cazuri şi un vârf de aproape 4.000. În ultima săptămână de raportare s-a mai confirmat încă un caz de gripă cu virus A1H3. Este vorba de un bărbat în vârstă de 54 de ani”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Şi în ceea ce priveşte pneumoniile înregistrate în ultima săptămână de raportare, lucrurile stau ca în cazul evoluţiei virozelor respiratorii. Sunt în continuare peste 300 de cazuri de pneumonii iar 148 dintre pacienţi au avut nevoie de spitalizare.
Virozele afectează mai ales copiii
Din cele peste 2.000 de persoane care au fost diagnosticate a suferi de viroze respiratorii, înregistrate la ultima raportare, cele mai multe sunt la copii cu vârsta între 5 şi 14 ani. Acest lucru au constatat-o pe propria piele şi medicii din cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Galaţi. Din punctual lor de vedere, oricum se aşteptau ca primăvara să apară o creştere a adresabilităţii copiilor cu viroze, aceste afecţiuni apărând frecvent în număr mare în anotimpurile de tranziţie.
„Ne confruntăm cu o incidenţă crescută a virozelor respiratorii la copii, care vin la consultaţii sau sunt şi internaţi. Din fericire, aceste viroze de primăvară se autolimitează în timp. Mai mult de o săptămână nu ţin. Dar există şi aici o problemă. Este vorba de colectivităţi, de şcoli, grădiniţe ori creşe, care favorizează răspândirea rapidă a acestor viroze”, a precizat prof.dr. Aurel Nechita de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Galaţi.


Articole înrudite