10 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalul municipal „Anton Cincu” Tecuci se zbate într-o sărăcie lucie la acest început de an. Atât stocurile de medicamente, materiale sanitare, cât şi cele de alimente se află la limită, fiind asigurat doar strictul necesar.
În ceea ce priveşte asigurarea medicaţiei, aceasta există doar pentru urgenţe, restul pacienţilor fiind nevoiţi să îşi achiziţioneze din propriile fonduri tratamentul prescris de către medicul specialist. Astfel, în cadrul unităţii spitaliceşti tecucene se asigură doar serviciile de specialitate şi cazarea. În ceea ce priveşte hrana, acest capitol este mai mult decât delicat. Produsele achiziţionate de către spital sunt drămuite astfel încât să asigure hrană bolnavilor, atât cât să îi ţină pe aceştia în viaţă, nu să îi şi hrănească. Relaţii referitoare la această situaţie ne-au fost oferite de către managerul instituţiei, dr. Dragoş Teodoru: „La nivelul spitalului avem doar stocul de medicamente de urgenţe şi nimic în plus. Poate părea ciudat, însă asta este situaţia, nu avem resurse financiare care să ne permită să achiziţionăm medicamente conform necesitaţilor. Referitor la aprovizionarea cu produse alimentare, vă pot spune că această activitate este făcută săptămânal şi doar cu alimentele de bază. Carnea reprezintă un lux şi ca să vă faceţi o imagine mai exactă vă pot spune că pentru o săptămână achiziţionăm în jur de 20 kg de carne de pasăre, mai exact pulpe, pentru aproximativ 160 de bolnavi. Este mai mult decât puţin, dar nu avem ce face. Poate primăvara ne va mai scoate din impas, pentru că apar verdeţurile şi categoric mâncarea va avea un alt gust”.
În anii precedenţi spitalul tecucean beneficia de o serie de donaţii, de la binevoitori din comunele limitrofe Tecuciului, în mare parte agricultori, însă noile norme nu permit orice fel de donaţii, cele în bani fiind idealul, lucru care nu se prea întâmplă. „Ca unitate spitalicească nu putem primi decât sponsorizări în bani sau în alimente. În ceea ce priveşte alimentele, acestea au nevoie de condiţii deosebite de transport, lucru certificat prin documente, produsele alimentare trebuie să fie în termen de garanţie şi, lucrul cel mai important, să se încadreze în categoria alimentelor de bază. Sunt interzise preparatele de orice fel, pentru a se preveni o serie de probleme cum ar fi intoxicaţiile”, ne-a mai spus dr. Teodoru.

Articole înrudite