17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tu ai nevoie de un aer condiționat 12000 btu sau mai puțin?
Tu ai nevoie de un aer condiționat 12000 btu sau mai puțin?

Scopul principal al unui aparat de aer condiționat este să îți răcorească locuința. Cu toate acestea, folosirea unuia care nu se potrivește cu suprafața casei tale va aduce dificultăți în menținerea camerelor la o temperatură confortabilă. Aparatul de aer condiționat de dimensiunea potrivită îți va oferi cele mai bune rezultate în ceea ce privește confortul, performanța și eficiența energetică. Desigur că pe lângă o unitate de răcire a aerului poți opta și pentru purificatoare de aer pentru un confort sporit.

Deși un profesionist în acest domeniu sau o companie de instalații de aer condiționat te poate ajuta să determini dimensiunea potrivită, este bine să înțelegi parametrii de bază înainte de a investi într-un aparat de aer condiționat 12000 btu sau mai puțin.

Cum să afli dacă îți trebuie un aparat de aer condiționat 12000 btu?

Dacă dorești să-ți răcorești casa fără a pierde banii, dimensionarea corectă a aparatului de aer condiționat este esențială. O unitate AC (aer conditionat) dimensionată necorespunzător poate duce la probleme precum răcirea inadecvată, consumul excesiv de energie și uzura crescută a sistemului.

Așadar, dacă dorești să eviți aceste probleme și să te asiguri că sistemul tău AC funcționează eficient pe tot parcursul anului, este esențial să te asiguri că are dimensiunea potrivită pentru casa ta.

Cum să calculezi dimensiunea AC de care ai nevoie

Când instalezi un aparat de aer condiționat, trebuie să știi de câtă capacitate de răcire ai nevoie. Iată un ghid pas cu pas pentru a te ajuta să determini dimensiunea potrivită pentru aparatul tău de aer condiționat:

 1. Măsoară camera: începe prin a măsura lungimea și lățimea camerei pe care dorești să o răcești. Înmulțește aceste dimensiuni pentru a obține numărul de metri pătrați ai camerei.
 2. Forme complexe de cameră: dacă măsori o cameră cu o formă complexă, va trebui să o descompui în forme mai simple, cum ar fi pătrate, dreptunghiuri și triunghiuri. Găsește aria tuturor acestor zone, apoi adaugă aceste dimensiuni pentru a obține numărul de metri pătrați ai camerei.
 3. Calculează capacitatea de răcire necesară: poți utiliza o regulă generală care sugerează aproximativ 20 BTU pe metru pătrat de spațiu pentru a-ți face o idee despre câtă capacitate de răcire ai nevoie. Înmulțește suprafața camerei cu 20 pentru a obține o estimare de bază a capacității de răcire necesare.
 4. Ajustează în funcție de mai mulți factori: după ce ai o idee de bază despre cât de multă răcire este necesară, poți ajusta estimarea sarcinii de răcire pe baza factorilor care pot afecta sarcina. De exemplu:
 • Clima: creșterea sarcinii calculate cu 10% până la 20% este recomandată în climatele mai calde.
 • Izolație: încăperile bine izolate pot necesita o capacitate de răcire puțin mai mică.
 • Orientare: adăugă aproximativ 10% pentru camerele orientate spre sud.
 • Tip de cameră: dacă aparatul tău este folosit într-o bucătărie, va fi mai eficient să crești capacitatea BTU cu 4.000 BTU.
 • Ferestre și uși: adăugă aproximativ 10% până la 15% pentru ferestre excesive și izolație slabă.
 • Ocupanți: adăugă BTU în funcție de numărul de ocupanți.
 1. Sarcina totală de răcire: pentru a obține capacitatea totală de răcire necesară, adăugă ajustările la sarcina de răcire de bază și vei avea răspunsul.

Dacă încerci să alegi între unități, este recomandat să rotunjești în jos la cea mai apropiată mie pentru a selecta unitatea ideală.

Ce dimensiune de aer condiționat pentru fereastră este potrivită pentru locuința ta?

Dacă te gândești să cumperi un aparat de aer condiționat pentru fereastră pentru casa ta, s-ar putea să te întrebi ce dimensiune este potrivită pentru tine. Este esențial să iei în considerare diverși factori atunci când alegi dimensiunea potrivită a unității de aer condiționat pentru fereastră:

 • dimensiunea camerei tale;
 • câți oameni o vor folosi;
 • cât de des o vei folosi și
 • ce fel de vreme este în zona ta.

Ca regulă generală, vei avea nevoie de o capacitate de răcire pornind de la 5000 btu și poți ajunge chiar până la un aer condiționat de 12000 BTU.

Evaluări pentru aparatele de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat sunt de obicei evaluate în două moduri:

 1. capacitatea de răcire și
 2. eficiența energetică.

Evaluările BTU explicate

Toate aparatele de aer condiționat vor avea un rating BTUh sau BTU. Ambele sunt unități de măsură pentru capacitatea de răcire. BTUh (British Thermal Unit per hour) este o măsură a capacității de răcire a unui aparat de aer condiționat într-o oră, cunoscută și sub denumirea de „tone”. Un aparat condiționat condiționat 12.000 BTU elimină o tonă de aer cald în fiecare oră.

BTU (British Thermal Unit) este cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura unui kilogram de apă cu un grad Fahrenheit.

Evaluările SEER explicate

Evaluările SEER indică eficiența energetică a unui aparat de aer condiționat. SEER reprezintă raportul de eficiență energetică sezonieră și reprezintă cantitatea totală de răcire furnizată pe parcursul întregului sezon de răcire, împărțită la cantitatea totală de energie electrică utilizată.


Articole înrudite