05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A doua sesiune a Programului „Casa Verde” va continua până pe 15 august
A doua sesiune a Programului „Casa Verde” va continua până pe 15 august
Agenţia Regionala pentru Protecţia Mediului Galaţi anunţă că pentru a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul „Casa Verde”, persoanele fizice interesate vor putea depune dosare de finanţare până la data de 15.08.2011. După această dată, Administraţia Fondului de Mediu - autoritatea care gestionează fondurile necesare implementării programului „Casa Verde” – va realiza redistribuirea fondurilor între judeţe, în sensul că sumele rămase disponibile în unele judeţe se vor redistribui în judeţele unde solicitările sunt mai mari decât valorile repartizate iniţial.
Scopul Programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, astfel: până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură (exclusiv aparate de aer condiţionat); până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
În cadrul Programului, poate aplica solicitantul care îndeplineşte următoarele condiţii: este persoană fizică care îşi are domiciliul pe teritoriul României; este proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul (imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică); nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare; în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.
Finanţarea se obţine pe baza dosarului de finanţare care se depune la sediul agenţiei judeţene/regionale pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul. Cetăţenii care domiciliază în judeţul Galaţi pot depune dosarele în vederea obţinerii finanţării nerambursabile la sediul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, strada Regiment 11 Siret nr. 2, zilnic, de luni până joi, între orele 8.30-16.00, şi vineri între orele 8.30 - 13.00. Pentru depunerea dosarului de finanţare sunt necesare o serie de documente care se regăsesc în anexa 1 a Ghidului de finanţare ce poate fi consultat pe pagină web a Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Aprobarea dosarelor de finanţare selectate, analiza eligibilităţii solicitantului şi a proiectului se face de către Comisia de Analiză din cadrul Administraţiei Fondului de Mediu. Autoritatea nu acordă plăţi în avans şi finanţează cheltuielile eligibile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.


Articole înrudite