19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANALIZĂ | Efectele financiare ale războiului din Ucraina: Dolarul se întăreşte, monedele europene sunt vulnerabile
ANALIZĂ | Efectele financiare ale războiului din Ucraina: Dolarul se întăreşte, monedele europene sunt vulnerabile

Începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei a generat volatilitate în pieţele internaţionale. Analiştii afirmă că monedele europene rămân vulnerabile la o acutizare a conflictului, mai ales dacă gazul va continua să se scumpească, în timp ce dolarul va fi moneda preferată de investitori.

În acest moment, sancţiunile vestice n-au produs încă efecte puternice în pieţe – petrolul chiar a scăzut după anunţarea lor – dar acestea ar putea fi suplimentate la nevoie. După ce la începutul săptămânii pieţele aşteptau încă cu optimism o posibilă rezolvare paşnică a conflictului deschis de Rusia în Ucraina, în condiţiile în care fusese anunţat un summit Biden – Putin, lucrurile s-au întors la 180 de grade şi Rusia a anunţat că recunoaşte independenţa celor două republici din estul Ucrainei, unde a trimis şi trupe. În dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, conflictul militar a început. Riscul unui conflict extins a trimis bursele pe roşu şi a crescut volatilitatea în pieţele financiare, dar reacţia este una limitată încă.

”Chiar dacă tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au ajuns la noi maxime, monedele din Europa Centrală şi de Est s-au ţinut relativ bine până acum”, arată analiştii Erste. Cel mai mult s-a depreciat coroana cehească, cu circa 0,7%, în timp ce zlotul a pierdut circa 0,2%. Leul a stagnat şi forintul s-a apreciat cu aproape 0,5%, după ce Banca centrală a Ungariei a majorat rata cheie cu 0,5 pp la 3,4%. Valutele ECE au scăzut uşor în ultima săptămână. Leul e stabil ”Situaţia rămâne fragilă şi monedele europene ar trebui să continue să subperformeze”, arată analiştii ING Chris Turner şi Francesco Pesole, citai de profit.ro.

”Cu siguranţă situaţia din Ucraina rămâne incredibil de fragilă şi investitorii sunt speriaţi că autorităţile ruse ar putea să ceară teritorii mai extinse decât cele ocupate acum de rebelii din Donbas şi potenţial de armata rusă”. Volatilitatea rămâne ridicată, chiar dacă în uşoară scădere miercuri EUR/USD ar putea scădea sub 1,1280, spre zona 1,1220 sau chiar mai jos în cazul în care Rusia mută liniile mai spre vest în Ucraina şi preţurile gazelor naturale continuă să crească, arată ING.

Dolarul este cel mai bine plasat în contextul crizei ucrainene, în condiţiile în care investitorii preferă lichiditatea şi independenţa energetică a dolarului, cel puţin în raport cu monedele europene, arată analiza ING. Prima rundă de sancţiuni internaţionale a produs efecte limitate în piaţă – posibil şi pentru că acestea erau studiate deja.

O presiune mai mare ar putea fi în cazul preţurilor gazelor naturale, având în vedere dependenţa încă ridicată de Rusia a Europei. Germania a suspendat procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2 – prin care nu curge încă gaz. ”Totuşi, Rusia ar putea reacţiona printr-o reducere suplimentară a fluxurilor către Europa. Acest risc susţine în continuare preţurile europene la gaze, mai ales că Europa va avea nevoie de injecţii mari în depozite dacă vrea să aibă stocuri confortabile pentru următorul sezon de iarnă”, arată analiştii ING. Pentru moment, curba forward sugerează că preţurile vor rămâne sus până la finele următorului sezon de iarnă, adaugă analiştii.

Fostul preşedinte rus Dimitri Medvedev a ameninţat Europa că va plăti gaze de peste două ori mai scumpe decât în prezent după anunţul germanilor privind Nord Stream 2. Bursele Occidentale au scăzut în ultima săptămână. Scăderea bursei de la Moscova este mult mai amplă - miercuri a fost zi liberă Raiffeisen arată că poziţia Occidentului faţă de Rusia ar putea deveni mult mai dură în cazul în care conflictul creşte în intensitate.


Articole înrudite