26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ArcelorMittal Galaţi a pierdut licitaţia: Sectorul românesc al gazoductului BRUA se va construi cu ţeava de la turci
ArcelorMittal Galaţi a pierdut licitaţia: Sectorul românesc al gazoductului BRUA se va construi cu ţeava de la turci

Sectorul romanesc al gazoductului BRUA se va construi cu ţeava de la turci, notează ziare.com. Societatea Naţională Transgaz SA are de construit, în următorii ani, aproape o treime din gazoductul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Mai exact, din 1.318 de kilometri, cât va avea întregul gazoduct, Transgaz va trebui să finalizeze cei 479 de kilometri de conductă care vor traversa teritoriul ţării noastre, începând din localitatea Podişor din Giurgiu până la Recaş, în Timişoara. În plus, urmează să se realizeze trei staţii de comprimare în localităţile Jupa (Caraş-Severin), Bibeşti (Gorj) şi Podişor (Giurgiu).
Conducta folosită la realizarea gazoductului nu va fi cumpărată, însă, de la producători autohtoni, ci integral de la turci. Se va proceda astfel, după ce societatea Toscelik Spiral Boru Uretim Sanayi Anonim Sirket a câştigat licitaţia lansată încă din 2016 de Transgaz pentru furnizarea de material tubular şi curbe necesare construcţiei gazoductului BRUA. Societatea câştigătoare face parte din Tosyali Holding, grup de firme cunoscut pe plan internaţional şi care urmează să încaseze peste 100 de milioane de euro, dacă livrează, în cel mult trei ani, conducta necesară construcţiei sectorului romanesc al BRUA.
La licitaţia câştigată de turci, marcată de numeroase contestaţii şi de acţiuni în instanţă ale participanţilor, au participat şi fabricanţi care produc la noi în ţara conducta şi care au mii de salariaţi autohtoni de statele de plată. Este vorba despre ArcelorMittal Galaţi SA, cu actionarist indian, care are circa 6.000 de angajaţi, în majoritate romani, şi de TMK Slatină, cu acţionari ruşi, care lucrează cu peste 1.000 de angajaţi.
Directorul executiv al ArcelorMittal Galaţi SA, Bruno Ribbo, a declarat, pentru Agerpres, că societatea pe care o conduce a fost descalificată oficial din cauză că documentaţia depusă la licitaţie era incompletă. În realitate, însă, a susţinut directorul, lipsea un singur document nesemnificativ, adică o simplă declaraţie privind faptul că între companie şi directorul Transgaz nu există conflicte. Pentru clarificarea situaţiei, compania s-a grăbit să depună declaraţia, dar a fost prea târziu. Descalificată, ArcelorMittal Galaţi a atacat în instanţă decizia, dar a pierdut. În luna noiembrie a anului trecut, mai mulţi muncitori ai ArcelorMittal Galaţi SA au protestat în faţa Guvernului, cerând că sectorul romanesc al BRUA să fie construit cu materiale produse în ţara noastră.


Articole înrudite