04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria refuză să participe la programe de finanţare destinate ţărilor "indisciplinate financiar" printr-o contribuţie suplimentară la FMI, potrivit unui comunicat al ministerului de Finanţe de la Sofia. "În 2007, Bulgaria a terminat de plătit obligaţiile către FMI. Bulgaria nu are niciun angajament financiar faţă de instituţie şi nu intenţionează să se implice în vreunul. Relaţiile Bulgariei cu Fondul se dezvoltă în sensul cooperării generale dintre instituţie şi membrii săi, FMI derulând evaluări anuale ale performanţelor indicatorilor macroeconomici", se spune într-un scurt comunicat apărut luni seară, după încheierea şedinţei miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Oficialii din zona euro au aprobat luni planul de finanţare a FMI cu 150 miliarde euro pentru a permite creditorului de la Washington să se implice mai agresiv în combaterea crizei datoriilor de stat.
Dintre statele zonei euro, Grecia, Irlanda şi Portugalia nu vor participa la programul de împrumuturi pentru FMI, deoarece au acorduri în derulare cu Fondul.
Liderii europeni au convenit, la summit-ul UE din 9 decembrie, ca statele membre să acorde FMI împrumuturi în valoare totală de 200 miliarde euro pentru a sprijini eforturile de combatere a crizei din zona euro. Din această sumă, 150 miliarde euro urmau să vină de la ţările din zona euro, iar 50 miliarde euro de la statele membre UE din afara blocului comunitar, cu excepţia celor care au acorduri în derulare. Atingerea ţintei de 200 miliarde euro este deja practic imposibilă, după ce Marea Britanie a respins propunerea, aşa cum a refuzat şi să participe la pactul de guvernanţă fiscală şi coordonare a politiclor economice acceptat de celelalte state UE. Dintre ţările din afara zonei euro, Danemarca, Polonia, Suedia şi Cehia au acceptat să participe la finanţarea FMI, însă guvernatorul băncii centrale cehe consideră că împrumutul de 3,5 miliarde euro presupus de acest angajament ar eroda prea mult din rezervele valutare ale ţării.


Articole înrudite