Şoferii vor plăti mai mult pentru fiecare litru de carburant, începând cu data de 1 august, când accizele pentru benzină şi motorină vor fi majorate cu 10%, ca parte a unui pachet fiscal aprobat de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Tot începând cu data de 1 august, TVA-ul va creşte de la 19% la 21%.
Această dublă lovitură fiscală va împinge preţurile la pompă aproape de pragul de 8 lei/litru. Estimările arată că benzina standard ar putea ajunge la cel puţin 7,53 lei/litru, iar motorina la 7,80 lei/litru. Joi, 10 iulie, preţurile medii erau deja ridicate: 7,10 lei/l pentru benzină şi 7,40 lei/l pentru motorină.
Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 0.4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 1.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile, iar în cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 4.4% faţă de luna trecută, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
De asemenea, modificările fiscale vor avea un efect direct asupra costurilor de transport şi, implicit, asupra preţurilor de consum. România consumă anual aproximativ 8 milioane de tone de carburanţi – în special motorină – iar orice scumpire afectează imediat distribuţia şi producţia. Mai mult, sistemul de taxare din România include aşa-numitul mecanism „taxă pe taxă”. Acciza, calculată în lei pe litru, se adaugă peste preţul de bază, iar TVA-ul se aplică apoi la valoarea cumulată, ceea ce amplifică scumpirea resimţită de consumator.
Însă, preţurile exacte de la 1 august vor fi influenţate şi de alţi factori, cum ar fi cotaţiile internaţionale ale petrolului, cursul de schimb valutar sau dinamica cererii şi ofertei pe piaţa energetică.